Ελλάδα|31.03.2021 13:21

Κορονοϊός: Εφιαλτική νύχτα με 233 εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Αττική

Newsroom

Μια από τις δυσκολότερες νύχτες έζησαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι εισαγωγές ασθενών έφτασαν τις 233 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ethnos.gr. 

Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα βράδια των τελευταίων ημερών με μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς -μέρα με την ημέρα- ολοένα και περισσότερα είναι τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ από  κορονοϊό. Η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται την ίδια ώρα που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει μερική άρση μέτρων στο lockdown. Αύξηση κρουσμάτων και υψηλός αριθμός διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, προκαλούν προβληματισμό καθώς εκφράζονται ήδη δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. 

Διαβάστε επίσης: Δερμιτζάκης: Αυτό το lockdown δεν δουλεύει - Αν συνεχίσουμε ίσως πάμε στα 5.500 κρούσματα

Ήδη, επιδημιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο θα ήταν ασφαλές να ανοίξουν άμεσα ορισμένες δραστηριότητες. «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», είπε ο Γιώργος Παυλάκης.

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις. Είμαστε στη φωτιά της μάχης, ο ιός πιέζει πολύ αλλά η άμυνα αντέχει. Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο μια χαλάρωση του lockdown θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Ο κ. Παυλάκης εξήγησε πως κατά την άποψή του και με τα υπάρχοντα κρούσματα, δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και πως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή 2 εβδομάδες. Οπως είπε, τα σκληρά μέτρα τα Χριστούγεννα είχαν αποδώσει τότε, και σημείωσε ότι είναι άδικο να λέμε πως απέτυχαν. Επίσης ήταν κάθετα αντίθετος με το άνοιγμα της εστίασης τώρα. Αναφερόμενος στα σχολεία, υποστήριξε πως έτσι κι αλλιώς πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα που θα είναι κλειστά, επομένως μπορούν να περιμένουν. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα;», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Mega.

Σαρηγιάννης: Θα συνεχίσει η αύξηση στα κρούσματα

Θα συνεχίσουν να αυξάνονται κρούσματα και διασωληνωμένοι σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ». Μάλιστα, όπως τόνισε στην Κρήτη αυτό το ποσοστό είναι 100%. Παράλληλα, προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη καθώς κι εκεί αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις. «Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης (30/3) να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων» προειδοποίησε.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας».

Διαβάστε επίσης: Πελώνη: Εισήγηση για άρση απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο - Τι δηλώνει για εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

εισαγωγέςΚορονοϊόςνοσοκομείαΑττικήκρούσματα