Ελλάδα|29.10.2018 14:11

Εκδήλωση αγανάκτησης η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τον χαρακτήρα εκδήλωσης αγανάκτησης και διαμαρτυρίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αναμένεται να πάρει η κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, όταν η σορός του, μετά την ιατροδικαστική εξέταση, φτάσει από το Αργυρόκαστρο στη γενέτειρά του, Βουλιαράτες, για την κηδεία.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, Μιχάλης Μάνος. Την ημέρα της κηδείας αναμένεται να φτάσουν στους Βουλιαράτες Έλληνες από τα χωριά και των δύο μειονοτικών δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, αλλά και από πόλεις της νότιας Αλβανίας, όπως τους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά, ακόμα και τη Χειμάρρα.

Ο κ. Μάνος χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα ως «δολοφονημένο» και ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη και σκληρότερη θέση για το συμβάν η ελληνική Πολιτεία. Ανέφερε ακόμα ότι το σώμα και τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα εξετάσει ιατροδικαστής από τα Τίρανα, σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική μειονότητα θέλει να εξετάσει το νεκρό και Έλληνας ιατροδικαστής, μια και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε και ελληνική υπηκοότητα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό το δραματικό γεγονός. Βιώσαμε την εποχή του Χότζα και είμαστε συνηθισμένοι σε ανθελληνικές προκλήσεις. Θέλουμε να αποσαφηνιστεί απολύτως, τι συνέβη. Το θέμα έπρεπε να λυθεί ειρηνικά. Εφόσον είχε στην κατοχή του όπλο και πυροβόλησε, έπρεπε να συλληφθεί και να πάει στη φυλακή. Όχι να χάσει τη ζωή του. Εμείς κάναμε γιορτή και την ίδια στιγμή υπήρχαν τριάντα κουκουλοφόροι αστυνομικοί έξω από το σπίτι του και ο συμπατριώτης μας έχανε τη ζωή του», σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Μάνος.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έχασε τη ζωή του από δύο σφαίρες που τον βρήκαν στο στήθος και δεν χτυπήθηκε καθόλου στο κεφάλι. Όπως αναφέρει, αυτό το διαπίστωσε κάτοικος των Βουλιαρατών, ο οποίος κλήθηκε να αναγνωρίσει τον νεκρό.

Από το πρωί στους Βουλιαράτες επικρατεί έντονη ανησυχία και «παγωμάρα». Όλο το χωριό βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς του νεκρού και τους παρηγορεί.

κηδείαΚωνσταντίνος Κατσίφας