Ελλάδα|01.05.2021 15:03

Ανάσταση: Τι ισχύει με τα μέτρα - Πώς θα πούμε Χριστός Ανέστη

Newsroom

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι και την Ανάσταση, η οποία θα γιορταστεί και φέτος πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι με μέτρα καθολικού lockdown, όπως πέρυσι. Ωστόσο, λόγω κορονοϊού το Πάσχα θα γιορταστεί με αυστηρά υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες, περιορισμούς στα επιτρεπόμενα άτομα του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και με κλειστά (για λίγες ακόμα ώρες) τα καταστήματα εστίασης.

Το Αγιο Φως θα φτάσει στη χώρα μας στις 18:30 του Μεγάλου Σαββάτου, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και λαμπρές τελετές αλλά με «ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη». Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις θρησκευτικές κι εκκλησιαστικές υποθέσεις, μετέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, και βρέθηκε στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ο ίδιος θα επιστρέψει μεταφέροντας το Αγιο Φως στις 18:30 το απόγευμα στην Ελλάδα ενώ η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για να μεταφερθεί το φως σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσηςΑγιο Φως: Εγινε η Αφή - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

«Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.

Πώς θα γίνει η Ανάσταση στις εκκλησίες

Οσοι παρευρεθούν στις εκκλησίες για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» πρέπει να έχουν υπόψη πως φέτος οι καμπάνες της Ανάσταση θα χτυπήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ. 

Σημειώνεται πως για όλες τις ακολουθίες του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα

Οσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

Εστίαση: Ανοιγμα τη Δευτέρα αλλά με περιορισμούς

Με απαραίτητη την αποστολή SMS στο 13033, αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:45 αλλά και χωρίς μουσική ανοίγουν έπειτα από 7 μήνες τα καταστήματα εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη 28 Απριλίου ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 11 το βράδυ.

Διαβάστε επίσηςΚέρκυρα: Χιλιάδες κόσμου στους «μπότηδες» για την Πρώτη Ανάσταση

απαγόρευση κυκλοφορίαςΑνάστασημέτραΠάσχαΚορονοϊός