Ελλάδα|14.01.2019 17:40

Οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στα γενόσημα φάρμακα - Aπώλειες 200 εκ. ευρώ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ένα ποσό που σήμερα όπως φαίνεται χάνεται από τους ασθενείς και την κοινωνική ασφάλιση μια που το κονδύλι αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλα νέα φάρμακα και νέες θεραπείες. Είναι ενδεικτικό με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ότι τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%) όσο και σε όγκο (~25,5%), βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου η διείσδυση των γενοσήμων αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 70%. Αντίθετα στη χώρα μας μόλις 1 στα 4 φάρμακα που διατίθενται σε ασθενείς είναι γενόσημο.

Όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια δεσμευόταν ότι θα λάβει μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων τα οποία είναι κυρίως ελληνικής παραγωγής και ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.  Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που εκπροσωπεί τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις: «Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη. Αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα». 

Φαίνεται πάντως ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για τα γενόσημα ήταν αναποτελεσματικά, καθώς ούτε η μείωση των τιμών τους επέφερε αύξηση στις πωλήσεις αλλά ούτε και η υποχρεωτική συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας.  

Γι αυτό και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ζητά από την Πολιτεία:

- Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι  τα γενόσημα όχι μόνο  δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται
- Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης,  έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς)
- Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων 

γενόσημα φάρμακα