Ελλάδα|14.01.2019 21:20

Φτάνοντας στο Μεξικό για να σώσεις τον μικρό Χριστόφορο

Στέλιος Βογιατζάκης

Σε μια κλινική του Μοντερέι, στο Μεξικό, ο εξάχρονος Χριστόφορος Κωνσταντόπουλος δίνει εδώ και 18 μήνες την πιο μεγάλη μάχη της ζωής του.

Μια σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, η οποία προσβάλλει παιδιά από 4 έως 10 χρόνων και για τον οποίον το προσδόκιμο ζωής δεν φτάνει τις περισσότερες φορές ούτε τον ένα χρόνο, έκανε τους γονείς του να ακολουθήσουν τον μοναδικό δρόμο που ήταν διαθέσιμος και να απευθυνθούν στο μοναδικό ογκολογικό κέντρο που έχει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής της ασθένειας.

Ο Χριστόφορος έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και συνεχίζει να αγωνίζεται, δίνοντας ελπίδες στην οικογένειά του και στους γιατρούς, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι η αντοχή του παιδιού και η ανταπόκρισή του στη θεραπεία μπορούν όχι μόνο να σώσουν τη ζωή του, αλλά και να τους δώσουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για να βοηθήσουν και άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο.

Το ethnos.gr μίλησε με την Αναστασία Βασκούδη, τη μητέρα του Χριστόφορου, η οποία βρίσκεται μαζί με τον σύζυγό της στο πλευρό του παιδιού σε καθημερινή βάση. Όπως λέει, το γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας τύπος καρκίνου για τον οποίο εδώ και δεκαετίες προσφέρονται μόνο συμβατικές θεραπείες. «Η διάγνωση είναι ουσιαστικά θανατική καταδίκη καθώς προσφέρονται μόνο συμβατικές θεραπείες ακτινοβολιών και χημειοθεραπειών οι οποίες ανεβάζουν το προσδόκιμο στους 6 – 9 μήνες. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας να βρούμε κάτι είδαμε ότι στην ογκολογική κλινική του Μεξικού προσφέρεται μια πρωτοποριακή θεραπεία χημειοεμβολιασμών μέσω αρτηριών, η οποία έχει άλλη λογική σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες και φαινόταν υποσχόμενη. Έτσι, 20 μέρες μετά τη διάγνωση του Χριστόφορου βρεθήκαμε στο Μοντερέι».

Από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα η μάχη που έχει δώσει ο Χριστόφορος είναι σκληρή και επίπονη. Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά κατάφερε να επιστρέψει στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο, έπειτα από οκτώ μήνες παραμονής στην εντατική. «Αυτούς τους μήνες αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, χειρουργεία, ημικώμα, θεραπείες που πολλές φορές τον έφεραν στα όριά του, κάνοντας ακόμα και τους γιατρούς να αμφιβάλλουν. Με τη δύναμη και το πείσμα που τον χαρακτηρίζει ξεπέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες και συνεχίζει τις θεραπείες του για τον όγκο, οι οποίες τώρα διαφοροποιούνται.

Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι αξιοθαύμαστος, με τεράστια υπομονή, χωρίς παράπονο, με χαμόγελο, με μια σοφία και ωριμότητα που είναι συγκινητικό να το βιώνεις ως γονιός» λέει η κυρία Βασκούδη και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή λόγω της σωματικής κόπωσης και του όγκου έχει δημιουργηθεί νευρολογικό πρόβλημα, το οποίο κάθε μέρα το δουλεύουμε για πολλές ώρες με ειδικούς και ο τρόπος επικοινωνίας του είναι με τα μάτια, με την αναπνοή και με πολύ μικρές κινήσεις. Ακόμα και έτσι ο Χριστόφορος είναι πολύ επικοινωνιακός και δηλώνει με υπέροχο τρόπο την παρουσία του».

Για την Αναστασία Βασκούδη και τον Κώστα Κωνσταντόπουλο έχουν επιστρατεύσει όλα τα ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν και στέκονται με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα δίπλα στον γιο τους. Βλέπουν ότι η επιστήμη πολεμά με ελπίδες το DIPG για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Και έχουν δίπλα τους χιλιάδες ανθρώπους, ανώνυμους και επώνυμους, που όλοι τους έχουν βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις της θεραπείας.

«Η ανταπόκριση του κόσμου και το μάθημα ανθρωπιάς που δίνει παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες είναι παραπάνω από συγκινητική και μας δίνει τεράστια δύναμη. Όμως ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτός που πρέπει να λειτουργήσει για οικογένειες όπως η δική μας. Δεν μπορούν οι οικογένειες που παλεύουν για τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες να βασίζονται μόνο στη βοήθεια του κόσμου» σημειώνει η μητέρα του Χριστόφορου.

Τα στοιχεία για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει το παιδί είναι: Τράπεζα Πειραιώς, αρ. λογ: 6173141772841, IBAN: GR7801711730006173141772841, δικαιούχος: Φάρος Ζωής (ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί αποκλειστικά για τον Χριστόφορο), αιτιολογία: Δωρεά.

καρκίνοςΜεξικόΧριστόφορος