Ελλάδα|15.01.2019 12:12

Μάτι: Διπλασιάζεται η στεγαστική συνδροµή για επισκευές

Μαρία Λιλιοπούλου

Στον διπλασιασµό του ποσού της στεγαστικής συνδροµής για την επισκευή των κατοικιών που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και της Πελοποννήσου προχώρησε το υπουργείο Υποδοµών.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδοµών, Χρήστου Σπίρτζη, Εσωτερικών, Αλέξανδρου Χαρίτση, Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του υφυπουργού Οικονοµίας, Ευστάθιου Γιαννακίδη, η οποία δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, αυξάνεται έως τα 75.000 ευρώ το ανώτατο ύψος της στεγαστικής συνδροµής των πυρόπληκτων.

Παράλληλα, εντάσσονται στις προβλέψεις ενίσχυσης για ανακατασκευές κτιρίων και εκείνα για τα οποία προκύπτει «υπέρµετρη δαπάνη επισκευής (ασύµφορα)». Επιπλέον, ορίζεται ότι στις περιπτώσεις ανακατασκευής προσµετρώνται και αποθήκες εντός του κτιρίου αλλά και λοιποί βοηθητικοί χώροι – έως και ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων εντός του οικοπέδου.

Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε προηγούµενη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδοµών, εκτιµάται πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση οικοδοµικών αδειών ανέγερσης θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 550, ενώ τις 3.500 αναµένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών επισκευής κτισµάτων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του περασµένου καλοκαιριού.

500 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο (από 250 ευρώ) θα είναι το ανώτατο όριο συνδροµής για επισκευές, σύµφωνα µε την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Συγκεκριµένα, µε την απόφαση τροποποιείται το ανώτατο όριο συνδροµής για επισκευές και αυξάνεται στα 500 ευρώ ανά τ.µ., από 250 ευρώ ανά τ.µ. Ετσι, το ανώτατο όριο της χορηγούµενης στεγαστικής συνδροµής για την επισκευή µη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 500 ευρώ ανά τ.µ. για εµβαδόν (Ε) ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία ως προς τη χρήση, και ίσο µε το γινόµενο Ε X 500 ευρώ/τ.µ. για κτίσµατα µε εµβαδό µικρότερο των 150 τ.µ. και έως το ποσό των 75.000 ευρώ για κτίσµατα µε εµβαδό µεγαλύτερο ή ίσο των 150 τ.µ.

Η αύξηση της τιµής υπολογισµού της στεγαστικής συνδροµής κρίθηκε απαραίτητη ύστερα από αρκετά σχετικά αιτήµατα, προκειµένου να ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές τιµές της αγοράς.

Ανακατασκευές κτιρίων

Ως προς τις ανακατασκευές κτιρίων, προστίθενται προβλέψεις για τη δηµιουργία προκατασκευασµένων κατοικιών. Εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 1.000 ευρώ ανά τ.µ., µε ανώτατο όριο εµβαδού κλειστού χώρου των κτιρίων τα 150 τ.µ. (δηλαδή στεγαστική συνδροµή έως 150.000 ευρώ). Οπως ορίζεται στη διορθωτική απόφαση, στο προαναφερόµενο ανώτατο όριο εµβαδού κλειστών χώρων προσµετρώνται:

  • Βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου.
  • Βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και µαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός, αλλά εντός του οικοπέδου.
  • Κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Επίσης, προστίθεται πρόβλεψη για δικαιούχους στεγαστικής συνδροµής για ανακατασκευή, σύµφωνα µε την οποία συµπεριλαµβάνονται οι σοφίτες ή πατάρια κύριας χρήσης σε ποσοστό 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιµής µονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα µε τη χρήση τους και σύµφωνα µε τα ανώτατα όρια εµβαδού κλειστών χώρων.

3.500 αναµένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών επισκευής κτισµάτων στις πληγείσες περιοχές

Εφόσον ο δικαιούχος συνδροµής ανακατασκευής δεν προβεί στην κατασκευή συµβατικής κατοικίας αλλά προκατασκευασµένης κατοικίας βαρέως τύπου (οπλισµένο σκυρόδεµα), χορηγείται το 80% της εγκεκριµένης στεγαστικής συνδροµής. Στην απόφαση επισηµαίνεται ότι «στην περίπτωση κατασκευής προκατασκευασµένης κατοικίας, ο δικαιούχος στεγαστικής συνδροµής ανακατασκευής πρέπει να αναζητήσει από την εταιρεία που θα απευθυνθεί το εγκεκριµένο, από το αρµόδιο υπουργείο, πιστοποιητικό για το σύστηµα κατασκευής που εφαρµόζει».

ανατολική ΑττικήΜάτιπυρκαγιές