Ελλάδα|25.05.2021 17:43

Μετρό: Παράνομη η αυριανή στάση εργασίας, θα γίνει με την κάλυψη του ΕΚΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει για το πρωί της Τετάρτης 26 Μαίου είναι οι εργαζόμενοι στο μετρό παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνων ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) στη Δικαιοσύνη.

Η κινητοποίηση, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι με νεώτερη ανακοίνωσή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά υπό την ομπρέλα του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), το οποίο με απόφασή του στηρίζει τη στάση εργασίας. Η κόντρα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης έχει φτάσει στα άκρα, ενώ τα αποτελέσματα θα τα υποστούν τα συνήθη «θύματα», δηλαδή οι επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει να οπλιστούν για άλλη μια φορά με υπομονή αφού τις ώρες προσέλευσης στην εργασία τους το μετρό (στις γραμμές 2 και 3) θα είναι εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό της Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) έχει εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί αντιδρώντας μεταξύ άλλων στις ελλείψεις ανταλλακτικών, οι οποίες - όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι - ευθύνονται για την ακινητοποίηση περίπου του 1/3 των συρμών. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κάνει λόγο για ρεκόρ δεκαετίας στην αγορά ανταλλακτικών κατηγορώντας το Σωματείο για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ που ζητεί περαιτέρω πύκνωση των δρομολογίων, «η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να πείσει τους επιβάτες ότι όλα βαίνουν καλώς:

- «με το 50% των συρμών στην γραμμή 1 εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά.

- με το 1/3 των συρμών στις γραμμές 2 και 3 εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά.

- με τους 33 νεοπροσληφθέντες τεχνίτες από τους 100 να έχουν δηλώσει παραίτηση γιατί η εργοδοσία δεν τους ενημέρωσε για τα δικαιώματά τους.

- με απλήρωτα δεδουλευμένα μέχρι και σήμερα για το πρωτο πεντάμηνο του 2021.

- με την αναξιοκρατία να έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο ηθικό και νομικό».

Νωρίτερα η ΣΤΑΣΥ σε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, είχε επισημάνει ότι «σε μια περίοδο που η κοινωνία μας προσπαθεί να ανακάμψει από το τελευταίο και πλέον επώδυνο κύμα της πανδημίας, καθώς και την ώρα που οι συμπολίτες μας αγωνίζονται να επαναφέρουν τη ζωή και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε φυσιολογικούς ρυθμούς, συνδικαλιστικές πρακτικές, βγαλμένες από το παρελθόν, μεθοδεύουν και προφασίζονται λόγους, για να στηρίξουν μια απεργιακή κινητοποίηση που όχι μόνο δεν έχει κανένα έρεισμα στο Νόμο, αλλά για άλλη μια φορά θέτει σε αδικαιολόγητη δοκιμασία την καθημερινότητα και τις ψυχικές αντοχές των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης».

Η εταιρία ανέφερε επίσης πως το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Σ.Ε.Λ.Μ.Α., είναι το μόνο από τα συνολικά εννέα της εταιρίας που εξήγγειλε αιφνιδιαστικά στάση εργασίας «θέλοντας να υπηρετήσει σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης, ούτε ασφαλώς με την ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου».

Η ΣΤΑΣΥ έκανε λόγο για «κατασυκοφάντηση κάθε προσώπου που αντιστρατεύεται την επιδίωξη ορισμένων συνδικαλιστών να κρατούν υπό ομηρία την επιχείρηση», ενώ σχολίασε ένα προς ένα τα αιτήματα του Σωματείου υπογραμμίζοντας:

- «Την ανάγκη σύναψης ΣΣΕ, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να κινείται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, αναφορικά με το όριο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Την τυχαία, λόγω αιφνίδιας βλάβης, ακινητοποίηση ενός συρμού στο Μεταξουργείο, που ωστόσο, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα αρμόδια συνεργεία της επιχείρησης.

- Τη μεταβολή του συστήματος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναγνωρίσει ότι το σύστημα αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί ισομερώς και δίκαια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε να χορηγούνται σύννομα οι ετήσιες άδειες του προσωπικού και είναι σύμφωνο με την ΣΣΕ που αυτοί επικαλούνται,

- Τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρόλο που γνωρίζουν ότι η εταιρεία σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΔΥ, καθώς και με όλες τις εμπλεκόμενες δομές και τα στελέχη της, σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποιεί μέχρι σήμερα, όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελάχιστων κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στους χώρους εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας,

- Την έλλειψη ανταλλακτικών, παρά το γεγονός, που οι ίδιοι ασφαλώς γνωρίζουν, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της επιχείρησης παρελήφθησαν ανταλλακτικά συνολικής αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας, ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 για την προμήθεια ανταλλακτικών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ. Ήδη το πρώτο 5μηνο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη 21 διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης: Μετρό: Στάση εργασίας την Τετάρτη - Ποιες ώρες «τραβά» χειρόφρενο

μετρόΜΜΜστάση εργασίαςΣΤΑΣΥ