Ελλάδα|29.10.2018 21:55

WWF: 144.000 στρέμματα δάσους στάχτη στην Ελλάδα μέσα στο 2018!

Μαρία Λιλιοπούλου

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η έκταση των καμένων δασών ήταν αισθητά μικρότερη από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, η φετινή χρονιά ήταν η πιο πολύνεκρη αντιπυρική περίοδος, καθώς σημαδεύτηκε από την πλέον φονική πυρκαγιά στην Ελλάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF υπογραμμίζοντας ότι τρεις μήνες μετά «ακόμα αναμένουμε μια λεπτομερή, συγκεκριμένη και πρακτικά εφαρμόσιμη πρόταση για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας».

Προσθέτει, μάλιστα, πως αν φέτος μετρούσαμε μόνο τις καμένες δασικές εκτάσεις θα κάναμε λόγο για μια από τις χρονιές με συγκριτικά μικρές ζημιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς, όπως προκύπτει από τα  έως τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του έτους κάηκαν στην Ελλάδα περίπου 144.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αριθμός χαμηλός συγκριτικά με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (273.000 στρ.).

Οι μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν στα Γεράνεια Όρη (56.130 στρέμματα), στο Μάτι (12.760 στρέμματα), στην Κορινθία (8.600 στρέμματα) και στη Σιθωνία (5.860 στρέμματα).

«Έλλειψη σχεδιασμού»

Για «έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, προσθέτοντας ότι «ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να συντελεστεί μέσα σε λίγες ώρες ακόμα και σε περιοχές εντός του αστικού ιστού». Η WWF, μάλιστα, προχωρά σε σειρά προτάσεων για το ζήτημα δίνοντας προτεραιότητα στην: 

  • Μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους.
  • Κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και να γίνονται κτήμα όλων, μέσα από ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες.
  • Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών.
  • Ικανοποιητική αύξηση και έγκαιρη απόδοση, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο), των κονδυλίων στους ΟΤΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας. Ειδικά για τα έργα αντιπυρικής προστασίας, η έγκριση πρέπει να ολοκληρώνεται πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τους και για την επόμενη αντιπυρική.
  • Πλήρη εφαρμογή του Ν. 4249/2014 για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών. 
  • Θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό.
  • Στη διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Εθνική Στρατηγική για τα Δάση).  
  • Πλήρη εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην προσαρμογή των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων στα νέα δεδομένα.
  • Επανεκτίμηση/επικαιροποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις σε εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων και ενεργειών πρόληψης (οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν θεσμοθετηθεί το 1984!).
  • Εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών διαχειριστικών μελετών ώστε να ενσωματώσουν και δράσεις για την παρακολούθηση, διαχείριση και μείωση της καύσιμης ύλης, την εκτέλεση κατάλληλων δασοτεχνικών έργων που συμβάλλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και τη δημιουργία πυρανθεκτικών δασών, μειώνοντας τον κίνδυνο μεγάλης έντασης πυρκαγιάς.
  • Διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών και ανάλυση των σχετικών δεδομένων και τάσεων, σε κλίμακα Περιφερειακής Ενότητας και ανάλογη διαμόρφωση στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπισή τους σε τοπικό επίπεδο.
  • Διαρκή ενημέρωση του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων-στόχων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. 

ΜάτιWWFφωτιά