Ελλάδα|07.06.2021 23:22

Εμβολιασμοί: Προβληματισμός για άνω των 60 - Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 ασθενείς covid

Newsroom

Όσο κι αν προχωρά με σταθερούς ρυθμούς προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με βασικό στόχο -όπως τον εξέφρασε στην τακτική ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους– την επίτευξη του 50% στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εντός του καλοκαιριού, προβληματισμός εκφράζεται για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι ηλιακές ομάδες άνω των 60 ετών έχουν ήδη πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 71% των 60+ ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ αν υπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74,3%. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με ενδεχόμενο «ταβάνι» στα ποσοστά των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Μάλιστα η Μαρία Θεοδωρίου κάλεσε παιδιά και εγγόνια των ανεμβολίαστων πολιτών να τους πείσουν. «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε για να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί». Και πρόσθεσε: «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μια δόση ανέρχονται σε 4 εκατ. πολίτες (38,1%), ενώ 2,3 εκατ. πολίτες (22,4%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Στην ομάδα 40-44 έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού οι μισοί, το 49%. Στους 35-39 -μαζί με τα ραντεβού- το ποσοστό φτάνει στο 38,6%– κάτι παραπάνω από ένας στους τρεις. Οι 30-34 φτάνουν με τα ραντεβού στο 33%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχει προ πολλού ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι για το ηλικιακό πλέγμα των 30 έως 44 είχε ανοίξει τον Απρίλιο fast lane μόνον για AstraZeneca, ωστόσο σταδιακά άνοιξε η πλατφόρμα και για τα άλλα σκευάσματα. 

Αναλυτικά, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
  • 70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
  • 65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
  • 60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 71%.
  • 55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 66,5%.
  • 50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
  • 45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
  • 40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 49%.
  • 35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 38,6%.
  • 30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 33%.

Κορονοϊός: 9 στους 10 ασθενείς σε νοσοκομεία δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Πάνω από το 90% όσων εισάγονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια επισήμανε ότι «ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά». Όπως είπε «θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα».

Για τη σύσταση της μιας δόσης σε όσους έχουν νοσήσει, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «εξαιρούνται όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, είτε λόγω βασικού νοσήματος είτε λόγω θεραπείας», τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει: «ο εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από την διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια στην χώρα μας, είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25 - 29 ετών, τα διαθέσιμα εμβόλια

Kαιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Πελώνη: Τα 4 νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Τι αλλάζει με την καραντίνα

Ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας

ηλικίαεμβολιασμόςασθενείςΚορονοϊός