Ελλάδα|15.06.2021 21:50

Ραγδαία αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας για το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Newsroom

Βαθιές πληγές φαίνεται ότι άφησε σε παιδιά και εφήβους η πανδημία, όπως προκύπτει από τη ραγδαία αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας του INSAFE για θέματα υπερβολικής ενασχόλησης και ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των γραμμών, ο αριθμός των κλήσεων παρουσίασε το 2020 σε διεθνές επίπεδο άνοδο της τάξεως του 30% σε σύγκριση με το 2019, ενώ αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται και το 2021.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα λόγος επικοινωνίας με μια γραμμή βοήθειας στην Ευρώπη και ακολουθούν θέματα σχέσεων και επιβλαβούς περιεχομένου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλήσεις που αφορούσαν θέματα ψυχικής υγείας που προέκυψαν από την παρατεταμένη περίοδο του lockdown και θέματα υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου ως αντίκτυπος της πανδημίας και της απομόνωσης που αυτή επέφερε.

Στην Ελλάδα, ο βασικός λόγος επικοινωνίας με τη γραμμή Help-line.gr παραμένει η υπερβολική ενασχόληση αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της #metoo εκστρατείας και οι διαστάσεις που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι βοήθησε στην ευαισθητοποίηση του κοινού με αποτέλεσμα την αύξηση των κλήσεων που αφορούν στην διαδικτυακή παρενόχληση.

Οι γραμμές βοήθειας προσφέρουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες για παιδιά και νέους, αλλά επικεντρώνονται και σε ενήλικες και πιο συγκεκριμένα σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι έφηβοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών που ήρθαν σε επαφή με μια γραμμή βοήθειας το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 ακολουθούν τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Το ποσοστό κλήσεων από εκπαιδευτικούς μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι κλήσεις από γονείς αυξήθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια mRNA: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Μη καταγεγραμμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες από το 2019

Μπαμπατζάν: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν

Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός – Δικαστικό ζήτημα

Κορονοϊόςκίνδυνοι διαδικτύουΔιαδίκτυο