Ελλάδα|17.01.2019 11:05

Τούρκος πρόξενος: Προσδοκώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Είναι ειλικρινής επιθυμία μου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ μας σχέσεις, με βάση τη φιλία και τα αμοιβαία οφέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά, απόψε το βράδυ, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Orhan Yalman Okan, στους καλεσμένους του, στην οικία του, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης για το καλωσόρισμα της Νέας Χρονιάς.

Ο κ. Okan, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους, αισθάνεται περήφανος κάθε Τούρκος διπλωμάτης να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Πρώτα απ’ όλα, Τούρκοι, Ελληνες και Εβραίοι, ζούσαν μαζί σ’ αυτήν την πόλη, για περισσότερα από 500 χρόνια. Και ως εκ τούτου, αυτή η πόλη αντιπροσώπευε τη θρησκευτική ανοχή, την αρμονία και την ειρηνική συνύπαρξη για εκατοντάδες χρόνια» επισήμανε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ως Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζουμε πάντα κάθε προσπάθεια των Τοπικών Αρχών να προωθήσουν περαιτέρω τον πολυπολιτισμικό πλούτο και το οθωμανικό παρελθόν της πόλης».

Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Στο σπίτι μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ εστίασε ο κ. Okan, σ’ ότι αφορά τη δεύτερη αιτία, για την οποία η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική για τους Τούρκους πολίτες.

Ως δυο συνώνυμες λέξεις στο μυαλό των Τούρκων πολιτών χαρακτήρισε ο κ. Okan, τις λέξεις Ατατούρκ και Θεσσαλονίκη, με τον Ατατούρκ να θυμίζει τη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα τη Θεσσαλονίκη τον Ατατούρκ.

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. κ. Orhan Yalman Okan, με δραστηριότητα στην πόλη, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, ανέφερε, ότι κάθε χρόνο, επισκέπτονται το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ πάνω από 120.000 Τούρκοι επισκέπτες.

«Και φανταστείτε, εάν αρθούν οι βίζες, πόσο περισσότεροι Τούρκοι θα επισκέπτονται αυτήν την πόλη» είπε ο κ. Okan, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αντιδημάρχων, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρου Θάνου, προέδρων και στελεχών φορέων της πόλης, του επιχειρηματικού και διπλωματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και άλλων κρατών.

Η πόλη με ιστορία 2.000 χρόνων και πλέον   

Τέλος, ο κ. Okan, επισήμανε τον τρίτο λόγο που κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική, από μόνη της.

Με μια ιστορία περισσοτέρων από 2.000 χρόνια, με τον δυναμικό της πληθυσμό, την αναπτυσσόμενη οικονομία, τις τεχνολογικές ευκαιρίες, τα πανεπιστήμια, τον πολιτισμό της, η Θεσσαλονίκη, παραμένει, πάντα ελκυστική για τους Τούρκους πολίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Okan.

Κλείνοντας, ο κ. Okan, ο οποίος με τη σύζυγό του, υποδέχτηκαν τους καλεσμένους τους, στην κατοικία τους, στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή μου σε όλους τους παρευρισκόμενους, για την καλή συνεργασία και βοήθεια που του παρείχαν τα 3,5 χρόνια δράσης του στη Θεσσαλονίκη.

«Εχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί και αυτά είναι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της κοινής μας επιθυμίας και της καλής θέλησης» επισήμανε ο κ. Okan, υψώνοντας το ποτήρι του προς τιμήν τους και προς την Τουρκικό – Ελληνική φιλία.  

τουρκικό προξενείοΘεσσαλονίκη