Ελλάδα|21.06.2021 20:14

F-35: Την Τρίτη στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

Newsroom

To επόμενο «κρίσιμο» βήμα στην πορεία του νέου νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας θα λάβει χώρα την Τρίτη 22 Ιουνίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ειδικότερα, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act. Ως εκ τούτου, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα F-35 και η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο Open TV το σχέδιο νόμου προβλέπει την άμεση παράδοση εξοπλισμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο νέας αμυντικής συμφωνίας, αλλά και την άμεση προμήθεια της Ελλάδας με F-35, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα. Για την ακρίβεια, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο νόμος προβλέπει πως αν η Αθήνα παραγγείλει τα μαχητικά F -35, πρέπει αυτά να παραδοθούν άμεσα. 

Ο νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί, στην ουσία, ενισχύει τη στήριξη του στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, επιτρέπει νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθεί την αυξημένη πολυμερή σχέση μεταξύ Ελλάδας, ΙσραήλΚύπρου και ΗΠΑ.

Όλες οι ειδήσεις

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Επεσε 100 μέτρα από το πατρικό του χειριστή

Καταγγελία για βιασμό στα Πετράλωνα: Τι λέει η 50χρονη καθαρίστρια στο OPEN

Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Τρεις συλλήψεις με… αρχηγό κρατούμενο στον Κορυδαλλό

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Τα πρώτα λόγια από τον πατέρα του πιλότου: «Εχασα δύο παιδιά»

Ρόμπερτ ΜενέντεζΕλλάδαμάρκο ρούμπιοF35εξοπλισμοίνομοσχέδιοΗΠΑ