Ελλάδα|28.06.2021 19:12

Θεοδωρίδου - Κορονοϊός: «Ιδιαίτερης ανησυχίας» πλέον η μετάλλαξη Δέλτα

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού έκρουσε η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών το απόγευμα της Δευτέρας. «Η εν λόγω μετάλλαξη αναβαθμίστηκε σε "μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας"», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου ενώ ανέφερε πως μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης.

70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη

«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παράλληλα, υπογράμμισε πως η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος. Το τείχος έχει υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

Τα εμβόλια και τα ποσοστά προστασίας

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraΖeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με τη μετάλλαξη Δέλτα. «Η προστασία έπειτα από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30%. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν και πρέπει όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Εμβολιασμοί και καλοκαίρι δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, λόγω της χαλάρωσης, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όλες οι ειδήσεις

Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Freedom pass: 150 ευρώ στους νέους - «Τσιμπήστε την ευκαιρία να τσιμπηθείτε με εμβόλιο», είπε ο Μητσοτάκης

Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

μετάλλαξη ΔέλταεμβολιασμόςκρούσματαΜαρία ΘεοδωρίδουμετάλλαξηΚορονοϊός