Ελλάδα|28.06.2021 22:13

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Ποια εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα

Newsroom

Για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που θορυβεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ενδεχόμενο του εμβολιασμού και εφήβων στη χώρα μας, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, όπου και προειδοποίησε ότι η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, είναι δύσκολη και χρήζει στενής παρακολούθησης. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε, μεν, σε ένα μεταβατικό στάδιο με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει, πλέον, εμβολιαστεί πλήρως, όμως, η διεισδυτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους Δέλτα, σε σχέση με το στέλεχος Α που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα, είναι αισθητά αυξημένη. Τα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, παρατηρείται, μεν, εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, δεν αυξάνονται, όμως, τα ποσοστά των νοσηλειών.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και από το να μολυνθούν και από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος αναφορικά με το πόσο βαριά είναι η νόσηση από την εν λόγω παραλλαγή του κορονοϊού, συμπληρώνοντας ότι, το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας μας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι οι νέοι.

Εμβολιασμοί και για τους έφηβους

Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και για τους εφήβους στην Ελλάδα; «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας», απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια είναι το πιο αποτελεσματικό ενάντια στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού; «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη», είπε ο λοιμωξιολόγος, συμπληρώνοντας ότι για το εμβόλιο της Moderna δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, λόγω μικρού αριθμού εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για το Johnson & Johnson τα νούμερα που είναι διαθέσιμα δεν είναι αρκετά, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης και δεύτερης δόσης.

Όσον αφορά το νέο, πειραματικό εμβόλιο, που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και εξετάζεται η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση συνόλου κορονοϊών, ο καθηγητής απάντησε ότι τα εμβόλια με πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο εδώ και χρόνια, για την καταπολέμηση της γρίπης, και είναι αρκετά ελπιδοφόρα η έρευνα, για την αντιμετώπιση πολλών νόσων αναπνευστικών συνδρόμων. «Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο, αποτελεσματικό εμβόλιο», απάντησε.

Όλες οι ειδήσεις

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012

Γλυκά Νερά: Όλο το σκεπτικό της εισαγγελέως για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Αλλαγές στα σχολεία: Στο νηπιαγωγείο από 4 ετών όλα τα παιδιά από τη νέα χρονιά

Εμβόλιο AstraZeneca - Νέα προειδοποίηση ΕΟΦ: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

εμβόλιαΓκίκας ΜαγιορκίνηςλοιμωξιολόγοιΚορονοϊόςμετάλλαξη Δέλτασυνέντευξη