Ελλάδα|30.06.2021 21:10

Μετρό Θεσσαλονίκης - ΣτΕ: Oι αποφάσεις για απόσπαση αρχαιοτήτων από σταθμό Βενιζέλου

Μαρία Λιλιοπούλου

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επί των δημοσιευμένων πλέον αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις οποίες ενέκρινε την απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέτηση, μετά το πέρας των εργασιών, των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με τις τρεις αποφάσεις κρίθηκαν συνταγματικές, νόμιμες και σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις όλες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα της μεταφοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει στη Θεσσαλονίκη και Μετρό και Αρχαία. Όπως συμφωνούν, άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», επεσήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Προσέθεσε πως δε θα χαθεί άλλος χρόνος, πόροι και ενέργεια «με όσους προσπάθησαν αποτυχημένα να διχάσουν την πόλη. Προχωράμε, όλοι μαζί, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο έργο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές, με στόχο να καταφέρουμε να ολοκληρωθεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης».

Σταθμός Βενιζέλου / μετρό Θεσσαλονίκη (πηγή φωτ.: ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ)

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ απορρίφθηκαν και οι τρεις αιτήσεις ακυρώσεως της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία είχε εγκριθεί κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η υποβληθείσα από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η απόφαση προβλέπει την προσωρινή απόσπαση των αποκαλυφθεισών, στον χώρο του σταθμού, αρχαιοτήτων, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους σε ποσοστό 92% μετά την ολοκλήρωση των έργων.

ΣΥΡΙΖΑ: Πράξη βαρβαρότητας

Για «πράξη βαρβαρότητας, η οποία στέλνει την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης στο απώτερο μέλλον» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκιο του οποίου επισκέφτηκε τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Στο κλιμάκιο μετείχαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, ο βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννη Μυλόπουλο και την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων, «μια επιλογή των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή που οδηγεί στην καθυστέρηση των εργασιών, στις υψηλές αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο, στην ολοκλήρωση του έργου στο απώτερο μέλλον».

Οι βουλευτές υπενθύμισαν πως το μετρό της πόλης θα έμπαινε σε λειτουργία στο τέλος του έτους, με βάση τον σχεδιασμό και τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ν.Δ. και το διετές «πάγωμα» του έργου (στο σύνολο του), η ολοκλήρωσή του παραπέμπεται για μετά το 2023 και σίγουρα όχι πριν το 2025».

Σταθμός Βενιζέλου / μετρό Θεσσαλονίκη (πηγή φωτ.: ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ)

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι υπήρχε λύση, επιστημονικά τεκμηριωμένη και τεχνικά εφικτή, για την ολοκλήρωση για «μετρό και αρχαία» και κατηγόρησαν τη Ν.Δ. Για «άλλη στόχευση και πολιτική με την οποία συμβάλλει σε ένα πολιτιστικό και ιστορικό έγκλημα εις βάρος της Θεσσαλονίκης».

Σε δηλώσεις τους επανέλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι στο πλευρό της κοινωνίας των πολιτών και θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα αιτήματα της επιστημονικής κοινότητας και των ζωντανών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης που αξιώνουν και τον σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και την ταχεία υλοποίηση του έργου κατασκευής του μετρό.

Σημειώνεται ότι αρχαιολογικός θησαυρός, που βρέθηκε στο σημείο, διατηρήθηκε στην αυθεντική και ακέραιη μορφή του για 18 αιώνες. Η πλακόστρωτη λεωφόρος, η Decumanus Maximus, είναι η απόδειξη της συνέχειας μίας μεγαλούπολης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. «Μόνο με τη διατήρηση κατά χώρα, το μοναδικό αυτό μνημειακό σύνολο, μπαίνει ως εξαιρετικό μνημείο στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύονταν από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αʼ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κώστα Αμπατζά, στελέχη του κόμματος και την περιφερειακή σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμητρα Θωμά.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι για Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία από 1η Ιουλίου- Ποιους αφορά

Σχολεία: Όλες οι αλλαγές από τη νέα χρονιά - 17 ερωτήσεις και απαντήσεις

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για Καναδά: Δεν υπάρχουν λόγια για τους 49,5 βαθμούς Κελσίου

Αττικό ΜετρόΣυμβούλιο της Επικρατείαςμετρό Θεσσαλονίκημετρό Βενιζέλουσταθμός Βενιζέλου