Ελλάδα|04.07.2021 14:04

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες

Newsroom

Στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει στο Open μίλησαν ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, και ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής εσωτερικής παθολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι δύο επιστήμονες αναφέρθηκαν στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που έχει αρχίσει και εξαπλώνεται και στη χώρα μας, το 4ο κύμα της πανδημίας και την ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς, με σκοπό να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας»

«Δυστυχώς η τάση είναι παραπάνω από ανησυχητική. Είναι η αρχή του 4ου  κύματος. Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε την αρχή του, και με εκπλήσσει η ταχύτητά του. Στην Ελλάδα, θα πάμε από το 3ο κύμα κατευθείαν στο 4ο», δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, και αναφέρθηκε στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα που, όπως ανέφερε, «διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε εβδομάδα. Σε μία εβδομάδα θα είναι διπλάσια τα κρούσματα, και σε 2 εβδομάδες τετραπλάσια», προειδοποίησε. Ο ερευνητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέροντας ότι «Το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Και θα χρειαστούν δύσκολα μέτρα» ενώ, ειδικά για την Κρήτη, είπε ότι «έχει διαγράψει ήδη την πορεία της. Η Κρήτη οδηγείται σε αύξηση τις επόμενες εβδομάδες». Ο Γιώργος Παυλάκης ανέφερε ότι, στη χώρα, υπάρχουν περιοχές που είναι ακόμα διαχειρίσιμες, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αφού ο ιός «μεταδίδεται πολύ ευκολά σε συνασπισμούς, όπως στα πανηγύρια».

«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ βίαιο 4ο κύμα»

Ο επιστήμονας έκανε λόγο για «μία νέα επιδημία», όσον αφορά στην μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι «βλέπουμε μπροστά μας ένα πολύ βίαιο 4ο κύμα». Όπως είπε, το 4ο κύμα είναι «μύθος ότι είναι λιγότερο παθογόνο. Δείτε τι γίνεται στην Ινδία. Είναι πολύ περισσότερο παθογόνο από προηγούμενα». Για την εξάπλωση του κορονοϊού στις μικρότερες ηλικίες, ο Γιώργος Παυλάκης κατέληξε ότι «περισσότερα νέα άτομα μολύνονται γιατί κυκλοφορούν» ενώ επισήμανε ότι «οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από πέρυσι. Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία να εμβολιαστούν. Η παραλλαγή Δέλτα επεκτείνεται σαν πυρκαγιά σε πευκοδάσος και δεν σταματά», κατέληξε. «Το στέλεχος Δέλτα, στην Αγγλία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτόπισε το αγγλικό στέλεχος Άλφα. Έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, πολύ γρήγορα», υποστήριξε ο Γιώργος Παυλάκης και είπε ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο. «Κάποιες κατηγορίες, όμως, όπως οι ηλικιωμένοι, μπορεί να νοσήσουν και άσχημα».

«Το τείχος ανοσίας είναι συζήτηση ανοησίας»

«Το τείχος ανοσίας είναι συζήτηση ανοησίας. Με 40-50% εμβολιασμένους στην Ελλάδα δεν υπάρχει τείχος ανοσίας», δήλωσε σε ερώτηση σχετικά. «Αφού οι μισοί Έλληνες δεν έχουν προστασία». Πώς αντιμετωπίζεται, όμως αυτό το νέο, πολύ μεταδοτικό στέλεχος του Covid – 19; «Πρέπει να πάρουμε άμεσα μετρά για να το περιορίσουμε. Να γίνονται περισσότερα τεστ, να σταματήσουν οι εισαγωγές από τα σύνορά μας. Και όπου υπάρχουν κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, να σβήσουν άμεσα. Όπου χρειάζεται να γίνουν τοπικά lockdown, ώστε να το σταματήσουμε όσο είναι καιρός». Για την άρση των μέτρων, ο Γ. Παυλάκης υποστήριξε ότι ήταν «φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες έξω» ενώ δήλωσε ότι τον φοβίζουν πολύ τα γλέντια και οι γάμοι, για την εξάπλωση. Τέλος, έκανε λόγο και για τον εμβολιασμό των παιδιών, τον οποίο και παρότρυνε. «Τα παιδιά ένω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς, η παραλλαγή Δέλτα κάνει πολύ κακή δουλειά στα παιδιά αφού, παρότι δεν νοσούν σοβαρά, μεταδίδουν».

«Μην φοβίζουμε τον κόσμο με Αρμαγεδδώνες»

Στην παραλλαγή Δέλτα αναφέρθηκε και ο Αχιλλέας Γκίκας. «Είναι 50% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη, αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό. Δεν έχουμε όμως ακόμη πληροφορίες σε σχέση με τη σοβαρότητα της νόσου δεν έχουμε δεδομένα ακόμα για το αν είναι πιο επιθετική. Πιθανό να είναι» είπε και πρόσθεσε ότι είναι πιο μεταδοτική σίγουρα, αφού «αναδιπλασιάζει τα κρούσματα κάθε 15 μέρες».

Όμως, όπως είπε και ο ίδιος, «υπάρχει εμβολιαστικό κίνημα που, όσο αυξάνεται, η μετάλλαξη χάνει τη δυναμική της». Ο Α. Γκίκας αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, για την οποία, όμως, ο ίδιος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αισιοδοξίας. «Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν όμως την καθυστερήσουμε, θα έχουμε ένα ντιμπέιτ μεταξύ εμβολίων κι ιού».
«Ο κόσμος ξέρει ότι όποιος είναι εμβολιασμένος δεν φοβάται. Όποιος δεν είναι, πρέπει να φοβάται», δήλωσε ο καθηγητής ο οποίος πρότεινε και τοπικά lockdown, όπου κριθεί αναγκαίο. Τέλος, ο Αχιλλέας Γκίκας συνιστά ψυχραιμία στην αντιμετώπιση και αυτής της παραλλαγής του κορονοϊού.  «Μη φοβίζουμε τον κόσμο με Αρμαγεδδώνες», είπε χαρακτηριστικά.

Τετραψήφια τα κρούσματα ενώ «φρενάρουν» οι εμβολιασμοί

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν με φόντο τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού (1.001) που ανακοινώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου έπειτα από αρκετό καιρό. Παρά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα μας, και το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα (από 1% στις 25 Ιουνίου σε 1,92% στις 3 Ιουλίου), ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν συνεχίζεται με τους ρυθμούς του προηγούμενου διαστήματος και παρουσιάζει ξεκάθαρη κάμψη.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Κύπρο: Πώς σημειώθηκε η τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς – Επεσαν σε χαράδρα

Αναστάτωση στη Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τα Νέα Μουδανιά – Προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Πανελλήνιες 2021: Πέντε τμήματα του Μηχανογραφικού για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία

Γλυκά Νερά – Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: Ο Αναγνωστόπουλος έγραψε το οικόπεδο στο όνομά του

Κορονοϊόςμετάλλαξη ΔέλταCovid - 19λοιμωξιολόγοι