Ελλάδα|06.07.2021 17:31

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Λάμδα - Εντοπίζεται σε 31 χώρες

Newsroom

Σε 31 χώρες έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Λάμδα του κορονοϊού, η οποία θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Περού και από τότε είναι υπεύθυνη για περίπου το 81% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail, ορισμένοι γιατροί από το Περού υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη.

Τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Λάμδα καταγράφονται στη Χιλή, ενώ το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα της παραλλαγής Λάμδα στη χώρα μας.

Μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε στο μικροσκόπιο το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος. 

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Λάμδα

Οι γιατροί που παρακολουθούν τη διασπορά της μετάλλαξης Λάμδα φοβούνται ότι εξαπλώνεται ευκολότερα από άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και της ινδικής μετάλλαξης (μετάλλαξη Δέλτα) που σταδιακά κυριαρχεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πιθανότατα να μην είναι τόσο, μεταδοτική, καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί ραγδαία διασπορά. Όπως τονίζει το δημοσίευμα της DailyMail, δεν έχει αποδειχθεί πως είναι περισσότερο μεταδοτική η περισσότερο θανατηφόρα από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ορισμένοι πιστεύουν πως είναι περισσότερο θανατηφόρα 

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, επιμένουν πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μετάλλαξη Λάμδα είναι περισσότερο θανατηφόρα από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που επισημαίνουν πως τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας της μετάλλαξης συνδέονται με το ότι το Περού, όπου κυριαρχεί η μετάλλαξη, παρουσιάσει το χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid 19 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Πάνω από 1.500 κρούσματα – Τι είπε ο Αρκουμανέας

Δικαστική απόφαση για την τραγωδία Μάνδρα: Αποζημίωση σε οικογένεια θύματος

Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που είχε εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Φωτιά στην Κύπρο: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τις φλόγες

Κορονοϊόςμετάλλαξη Δέλταμετάλλαξη