Ελλάδα|19.10.2018 17:48

Φάρμακα-δηλητήριο πωλούνται στο Ίντερνετ

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σαν... μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι ιστοσελίδες που διαφημίζουν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, με την ΕΛΑΣ και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου να βρίσκονται σε συναγερμό. Και αυτό διότι πρόκειται για μη εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία. 

Αρμόδιες πηγές από την αστυνομία εξηγούν, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά κάνουν... θραύση, διότι ο κόσμος αναζητά την καλύτερη τιμή στο Διαδίκτυο χωρίς δυστυχώς να εξακριβώνει πάντα τη γνησιότητά τους. 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφοδο στο σπίτι 33χρονου Έλληνα στην Πάτρα, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως διαχειριστής ιστοσελίδας που πουλούσε τα περίφημα «χαπάκια του έρωτα». Πρόκειται για σεξουαλικά διεγερτικά, τα οποία όχι μόνο διακινούνταν παράνομα αλλά δεν είχαν και καμία έγκριση από τον ΕΟΦ. Εντούτοις, η ιστοσελίδα τα διαφήμιζε ως τη λύση στη στυτική δυσλειτουργία και ως τα χάπια που μπορούν να αλλάξουν τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο 33χρονος μαζί με άλλους συνεργούς του, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησής τους, αγόραζε ιντερνετικά τα διεγερτικά σκευάσματα από εταιρείες με έδρα χώρες της Ευρώπης. Τα έπαιρνε στα χέρια του ταχυδρομικά και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε, κυρίως στην Ελλάδα, αποκομίζοντας κέρδος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία συσκευασία μπορεί να την αγόραζε 10 ευρώ και να την πουλούσε σε τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή. Τα φάρμακα ήταν τοποθετημένα σε κουτιά, που έφεραν συνήθως πάνω επωνυμίες από γνωστά διεγερτικά (για παράδειγμα cialis), χωρίς φυσικά να φέρουν ευθύνη οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν. 

Τα σκευάσματα που πωλούνταν από τον 33χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι αγνώστου προελεύσεως και συνεπώς πιθανότατα άκρως επικίνδυνα. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ύπαρξη ιστοσελίδων και προφίλ στα social media, που διαφημίζουν παράνομα σκευάσματα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα και έτσι οι «επιστήμονες» της ΕΛΑΣ κατέληξαν στον διαχειριστή της σελίδας. Κατά την έρευνα στο σπίτι του Έλληνα, ο οποίος δεν δήλωσε κάποια επαγγελματική ιδιότητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.  

Πηγές από την ΕΛΑΣ εξηγούν ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ιστοσελίδες, όπως και λογαριασμοί στο Facebook, που διαφημίζουν παράνομα φάρμακα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ποιος είναι ο διαχειριστής και σε ποια χώρα του κόσμου μπορεί να βρίσκεται. Ενδεικτικό είναι ότι με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει αρκετές ιστοσελίδες που με κόκκινα γράμματα γράφουν «Αγοράστε τώρα». Μία από αυτές, μάλιστα, παραθέτει και μαρτυρία πελάτη (!) που αναφέρει: «Εξεπλάγην όταν ανακάλυψα πως τα προϊόντα σας λειτουργούν εξίσου καλά αλλά χωρίς υψηλό κόστος. Πολλά ευχαριστώ». Στην Ελλάδα, πάντως, αναμένονται και άλλες δικογραφίες που αφορούν σε παρόμοιες υποθέσεις. 

ΕΛΑΣ και ΕΟΦ 

Επίσης, η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ θα δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα βίντεο, που θα ενημερώνει τους πολίτες για τα παρακάτω: «Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας. Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω Διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς».  

πώληση φαρμάκων