Ελλάδα|30.10.2018 15:02

Ενα τεράστιο «γιατί» για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία

Newsroom

Ενα τεράστιο «γιατί;» και πολλά αναπάντητα ερωτήµατα πλανώνται από το απόγευµα της Κυριακής πάνω από τους Βουλιαράτες, το µικρό χωριό των 300 µόνιµων κατοίκων που βρίσκεται µόλις 5 χιλιόµετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 35χρονος οµογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας από τα πυρά Αλβανών αστυνοµικών.

Φως στο αιµατηρό περιστατικό επιχειρούν να ρίξουν και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές. Χθες ο προϊστάµενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωαννίνων, Αργύρης ∆ηµόπουλος, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειµένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος των Αλβανών αστυνοµικών που συµµετείχαν στο αιµατηρό περιστατικό.

Η εντολή απευθύνεται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων και η έρευνα ανατέθηκε ήδη στην Αστυνοµία. Ο κ. ∆ηµόπουλος ζητά να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 35χρονου οµογενούς σύµφωνα µε το άρθρο 7 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά «εγκλήµατα αλλοδαπών στην αλλοδαπή», ενώ αναµένεται να ζητηθεί και δικαστική συνδροµή από τις αλβανικές Αρχές.

Σύµφωνα µε την εισαγγελική παραγγελία, αστυνοµικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων θα λάβουν καταθέσεις από τους οικείους του θύµατος και άλλους µάρτυρες του περιστατικού, ενώ παράλληλα ζητείται να εξεταστεί η σορός του θύµατος από Ελληνες ιατροδικαστές προτού γίνει νεκροτοµή από τις αλβανικές Αρχές.

Η ελληνική εισαγγελική Αρχή ζητά να διακριβωθεί από ποια απόσταση πυρο-βολήθηκε ο 35χρονος (σε περίπτωση που προκύψει ότι πυροβολήθηκε από κοντά θα πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία), από πόσα όπλα χτυπήθηκε (για να διαπιστωθεί εάν συµµετείχε κι άλλος αστυνοµικός στον θανάσιµο τραυµατισµό), καθώς και αν στοιχειοθετείται το αδίκηµα της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία από πρόθεση, δηλαδή αν δόθηκε εντολή από αξιωµατικό της αλβανικής αστυνοµίας για τους πυροβολισµούς.

Στους Βουλιαράτες είδαν την Κυριακή για πρώτη φορά τη RENEA, το επίλεκτο σώµα της αλβανικής αστυνοµίας, που κλήθηκε και πήρε µέρος στο αιµατηρό περιστατικό µε την τραγική κατάληξη. Το επίλεκτο αλβανικό σώµα συγκροτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, µετά την αλλαγή του καθεστώτος, και στις αρµοδιότητές της περιλαµβάνονται επιχειρήσεις διάσωσης, επεµβάσεις σε τροµοκρατικές ενέργειες, απαγωγές και άλλα σοβαρά περιστατικά.

Αστυνοµική διµοιρία

Το ποιος αποφάσισε να στείλει σε ένα µικρό χωριό στη Νότια Αλβανία µία διµοιρία µε πάνοπλους αστυνοµικούς µε πλήρη εξάρτυση για να αντιµετωπίσουν έναν ένοπλο µε καλάσνικοφ παραµένει µεγάλο ερώτηµα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στο «Εθνος» ότι οµόλογοί τους από τη γειτονική χώρα -σε επικοινωνία που είχαν- τους είπαν πως ο 35χρονος έπειτα από λογοµαχία που είχε µε Αλβανό αστυνοµικό το πρωί της Κυριακής αναχώρησε και επέστρεψε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και τρεις γεµιστήρες γεµάτους σφαίρες. «Στην Αλβανία, αν κρατάς όπλο θεωρείσαι τελειωµένος για την αστυνοµία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύµφωνα µε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., δεν υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία, ούτε µαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συµπλοκή στους Βουλιαράτες µε την ύψωση της ελληνικής σηµαίας. Οπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συµµετείχε στον σηµαιοστολισµό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σηµαίες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέµα.

Από την πρώτη στιγµή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό µεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, και του Αλβανού οµολόγου του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενηµερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές για το συµβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειµένου να συµµετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, έχουν δροµολογηθεί µέσω της διπλωµατικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συµµετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες.

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ο 35χρονος, φορώντας στολή παραλλαγής και ενώ ήταν οπλισµένος µε καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και µετά κατά διερχόµενου περιπολικού της αλβανικής αστυνοµίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (υπάρχουν και φωτογραφίες), ενώ στο σηµείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισµό του.

Τελικά, βρέθηκε σε µία βουνοπλαγιά στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνοµία διέταξε την επέµβαση των ειδικών δυνάµεων, οι οποίες µεταφέρθηκαν µε ελικόπτερο στην περιοχή. Σηµειώθηκαν πυροβολισµοί, µε συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. ∆ίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, µία τσάντα µε περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, µαχαίρι και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Των Μαρίας Ριτζαλέου, Βασίλη Παπαναστασούλη

ΑλβανίαΚωνσταντίνος Κατσίφαςθάνατος Κατσίφα