Ελλάδα|18.01.2019 17:57

Γιατί η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλους τουρίστες

Newsroom

Καθημερινά φτάνουν στη Σαντορίνη χιλιάδες τουρίστες. Αυτοί οι υπέρογκοι αριθμοί επισκεπτών, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απειλούν τον χαρακτήρα και τον κοινωνικό ιστό του νησιού. 

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Το 2017 καταγράφηκαν 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο νησί, σημειώνοντας αύξηση 66% από το 2012, που οι διανυκτερεύσεις δεν είχαν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια. Το 2018, η Σαντορίνη κατέγραψε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με συνολικά 749.286 επιβάτες έναντι των 620.570 επιβατών που είχαν καταφτάσει με 406 κρουαζιερόπλοια το 2017. Τα νούμερα αυτά «μεταφράζονται» σε 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων καθημερινά στο νησί, με ημερήσια μέγιστο 18.000 ατόμων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.   

Έτσι το 2017, κάθε μέρα στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες σε κάθε 100 κατοίκους, με 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτοί οι δείκτες είναι από τους πιο υψηλούς παγκοσμίως, σε ένα νησί που είναι ήδη χτισμένο στο 15% της συνολικής επιφάνειάς του, την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών νησιών είναι στο 1%.  

Ο ετήσιος οικονομικός κύκλος από τον τουρισμό στο νησί υπολογίζεται πως ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ αλλά προκαλεί ταυτόχρονα πολλά προβλήματα με τη διείσδυση των τουριστών σε γειτονιές «αμιγούς κατοίκισης» από ντόπιους. 

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η έλλειψη νερού και ενέργειας, η πολιτιστική εκτόπιση και ο πολλαπλασιασμός των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα. «Αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ελκυστικότητα του προορισμού», επισημαίνεται στην έκθεση. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ακόμα και οι τουρίστες έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για τους τουρίστες στο νησί και την κυκλοφοριακή συμφόρηση ΙΧ και δημόσιων συγκοινωνιών. Η έκθεση εστιάζει και στη συμπεριφορά των επισκεπτών. «Η ανάρμοστη συμπεριφορά τουριστών στη Σαντορίνη έχει αναφερθεί ως ένα κρίσιμο πρόβλημα».   

τουρισμόςΣαντορίνη