Ελλάδα|09.07.2021 09:33

Κορονοπάρτι στην Ίο: Δέκα έφηβοι σε καραντίνα – Στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Newsroom

Περίπου 10 νέοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία της Ίου, ενώ σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, θα μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Δελής, κληθείς να σχολιάσει την διασπορά του ίου μετά τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στο νησί.

Κορονοϊός – Ίος: Πάνω από 90% του πληθυσμού του νησιού είναι εμβολιασμένο

Εξήγησε ότι τα παιδιά πήγαν στο νησί για να διασκεδάσουν μετά τις Πανελλήνιες και κάποια από αυτά είχαν κορονοϊό. Ο κ. Δελής επισήμανε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ενώ τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο είναι πάνω από 90%  και δεν έχει νοσήσει μέχρι στιγμής κάποιος μόνιμος κάτοικος.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, οι πληροφορίες που έρχονται από κατοίκους αλλά και πηγές του κυκλαδίτικου νησιού επιβεβαιώνουν πως τα πάρτι που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες σε γνωστό κλαμπ της πιο φημισμένης παραλίας του νησιού βρέθηκαν πάνω από 2.100 νέοι και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν και στο πρώτο πάρτι που έγινε στον Άλιμο την Κυριακή 27 Ιουνίου.

Με τουριστικό γραφείο

Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι του νησιού τα παιδιά ήρθαν οργανωμένα σε δύο μεγάλα γκρουπ από τουριστικό γραφείο που διοργανώνει εκδρομές νέων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας προς την Ίο περιλαμβάνοντας πακέτα διαμονές 3-4-5 ημερών και ξενάγηση στο νησί. Οι τιμές ξεκινούν από 175 Ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τη Ραφήνα. μεταφορά από το λιμάνι της Ίου στα ξενοδοχεία και αντιστρόφως, διανυκτερεύσεις σε συνεργαζόμενα καταλύματα  της Ίου και εκπτωτικό βραχιολάκι με αποκλειστικές εκπτώσεις στα καλύτερα μαγαζιά της Ίου. Όλα αυτά καλά, αλλά είναι άγνωστο εάν τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Ο ένας πάνω στον άλλον»

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη. Στο νησί έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες έφηβοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και τους έχει επιβληθεί 14μερη καραντίνα αλλά και άλλοι που επιβεβαιωμένα ήρθαν σε επαφή με άτομα που βρέθηκαν θετικά και επίσης βρίσκονται σε περιορισμό στα δωμάτια που είχαν νοικιάσει ή στα ξενοδοχεία. Κάτοικοι και επιχειρηματίες είναι ανάστατοι και είναι κοινή διαπίστωση πως δεν τηρούνταν κανένα μέτρο προφύλαξης. Μιλούν για ανευθυνότητα και επιβεβαιώνουν τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων που θα έχει βαρύ τίμημα καθώς η τουριστική περίοδος ξεκινάει και η αρνητική δημοσιότητα αλλά και η έλλειψη υγειονομικών υποδομών στο νησί θα τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν.

Δεν είναι αναφοράς covid το Κέντρο Υγείας

Το ethnos.gr συνομίλησε με κατοίκους του νησιού και επιχειρηματίες οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως έχουν ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησης για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για να μετατραπεί το κέντρο υγείας του νησιού σε κέντρο υγείας αναφοράς covid-19 ώστε να αντιμετωπιστούν τα θετικά περιστατικά που προκύπτουν.

Μετά τις πανελλαδικές...

Όπως λένε ντόπιοι που βιοπορίζονται από τον τουρισμό οι έφηβοι έφτασαν «ξαφνικά» στο νησί σε 2-3 μεγάλα γκρουπ μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κυρίως τελειόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα που θέλησαν να ξεφαντώσουν και να διασκεδάσουν μετά από μία επίπονη σεζόν από μεγάλη πίεση, διάβασμα και καραντίνα.

«Ούτε εμείς δεν περιμέναμε τόσο μεγάλα γκρουπ»

«Τα παιδιά είναι τα τελευταία που φταίνε. Ποιοι κατέβασαν στο νησί τόσα άτομα; Πώς είναι δυνατόν να κατεβάζουν στο νησί γκρουπ των 700 ατόμων; Τι μέτρα τηρήθηκαν;  Εγώ σου λέω πως ακόμα και σε πολλά δωμάτια ήταν υπεράριθμοι. Κανένα παιδί δε φορούσε μάσκα. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε τουρίστες από το εξωτερικό. Οι ξένοι έχουν προγραμματίσει την άφιξη τους μετά τις 15 Ιουλίου. Ούτε εμείς δεν περιμέναμε τόσο μεγάλα κύματα αφίξεων. Στις 28 Ιουνίου ήρθε το πρώτο μεγάλο γκρουπ και πριν το σαββατοκύριακο άλλα 700», λέει ο Ν.Α. που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Είχαν πάει στον Άλιμο»

Σοκαριστική είναι η μαρτυρία επιχειρηματία που λόγω των υπηρεσιών που παρείχε επικοινωνούσε συχνά με πολλά από τα παιδιά. Μιλούσαν και για το πάρτι του Αλίμου όπου όπως αποδείχτηκε έγινε διασπορά του κορονοϊού: «Όταν μίλησα την πρώτη φορά με τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είχε πάρει δημοσιότητα το θέμα με το πάρτι που έγινε στον Άλιμο. Μιλούσαν για ένα πάρτι στην Αθήνα. Δεν πήγε το μυαλό μου. Τα παιδιά ήταν από την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Προχθές που άρχισαν να λένε όλοι για τον Άλιμο ήταν ανάστατοι και έψαχναν να κάνουν τεστ κορονοϊού. Ο ένας είχε και πυρετό. Πρέπει να είναι καραντίνα στο ξενοδοχείο ή να έφυγε. Εκεί κατάλαβα πως ήταν στο πάρτi του Αλίμου και μετά ήρθαν εδώ. Θυμάμαι όμως πως μου είπαν πως πήγαν Κυριακή στο πάρτι της Αθήνας».   

«Εφυγαν κρυφά για άλλα νησιά»

Ο ίδιος άνθρωπος επιβεβαίωσε ακόμα πως τις τελευταίες δύο ημέρες έχει γίνει χαμός στο νησί με πολλούς θετικούς να έχουν φύγει κρυφά: «Αυτό που μας ανησυχεί και εμάς και τις Αρχές είναι πως μετά το θόρυβο που έγινε πολλά παιδιά έφυγαν είτε σε άλλα νησιά για να χαθούν τα ίχνη τους είτε απέφυγαν τους ελέγχους".

Η ανιψιά που έφυγε με ταχύπλοο

«Λέγεται μάλιστα πως στο νησί ήταν και ανιψιά κυβερνητικού αξιωματούχου που φυγαδεύτηκε με ταχύπλοο παρότι οι αρχές την είχαν υποχρεώσει να μείνει σε καραντίνα καθώς την βρήκαν θετική. Και αυτή και η παρέα της έφυγαν με ταχύπλοο. Ο κόσμος εδώ έχει τρελαθεί. Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος και όλοι μας να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση. Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η ανευθυνότητα. Να σου πω την αλήθεια μου εγώ ήμουν από αυτούς που ήμουν διστακτικός και με την πανδημία και με τα εμβόλια αλλά είδα πως εάν δεν έκανα τα εμβόλια δεν θα δούλευα. Αυτό που επικρατεί εδώ είναι μία τρέλα».

«Μάσκα δε φορούσε κανείς»

Η Α.Κ. που διατηρεί δύο επιχειρήσεις στο νησί είναι οργισμένη διότι όπως λέει κινδυνεύουν όλα να τιναχτούν στον αέρα: «Το νησί μας συγκεντρώνει νέο κόσμο και ζούμε από τις επισκέψεις τους. Ο κόσμος εφησύχασε. Καλά οι πιτσιρικάδες ήταν αλλού. Κανείς δεν τηρούσε τα μέτρα. Μάσκα δε φορούσε κανείς. Ακόμα και εμείς που γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποια πάρτυ δεν περιμέναμε αυτό τον χαμό. Πολύς κόσμος. Μου θύμισε παλιές εποχές που κοιμόντουσαν στο δρόμο. Ανησυχούμε πολύ. Εδώ δίπλα μένουν παιδάκια που έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Η ιδιοκτήτρια δεν τους ζήτησε να φύγουν. Τα λυπήθηκε, αλλά σε λίγες μέρες περιμένει άλλους πελάτες. Τι θα γίνει; Πώς θα φύγουν αφού είναι καραντίνα; Θα ακυρωθούν οι άλλες αφίξεις; Τι να σας πω... Περάσαμε δύσκολα δύο καλοκαίρια. Κάτι πρέπει να γίνει οργανωμένα και να αποκατασταθεί η φήμη του νησιού μας».

Η δημοτική αρχή ζητάει στήριξη

Ανάστατη είναι και η δημοτική αρχή του νησιού. Επιχειρεί να αποφύγει τη δημοσιότητα και να εκτιμήσει την κατάσταση με ηρεμία χωρίς να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τόσο η δημοτική αρχή, όσο και δυνατοί επιχειρηματίες του νησιού έχουν ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησης σε δύο βασικά αιτήματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της μοναδικής υγειονοιμικής μονάδας, το Κέντρο Υγείας Ίου ώστε να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αναφοράς covid-19 και να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί ανάλογα.

Το δεύτερο έχει κάνει με την αποζημίωση των επιχειρηματιών που έχουν υποστεί ζημιά καθώς είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα παιδιά στα δωμάτια για 14 ημέρες. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν δηλώσει αδυναμία να πληρώσουν όλες τις διανυκτερεύσεις ενώ και οι επιχειρηματίες περιμένουν τουρίστες ακόμα και από το προσεχές σαββατοκύριακο.

«Να βρεθούν άμεσα λύσεις»

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πολύπλοκη. Χρειαζόμαστε βοήθειες και ελπίζουμε πως θα τις έχουμε. Η μικρή κοινωνία μας είναι φιλόξενη και ήσυχη και δεν θέλουμε ακρότητες. Θέλουμε συντεταγμένα να βρεθούν λύσεις και για τα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί αλλά και πρόνοια για τους ντόπιους που πιθανότατα θα βρεθούν θετικοί και θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα», είπε στο ethnos.gr αξιωματούχος του νησιού.

Νέο κλιμάκιο ΕΟΔΥ θα κάνει τεστς

Το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου αναμένεται να φτάσει στην Ίο νέο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενημερώσει και να κάνει αντί covid τεστ σε όσους βρίσκονται στο νησί και κυρίως στους ντόπιους, όμως, μετά τα όσα έγιναν φοβούνται γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να μπουν καραντίνα και στη χειρότερη να υποστούν τις συνέπειες του ιού.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι κλάδοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς - Όλες οι πληροφορίες

Κορονοϊός tours: Στην Ιο πάνω από 2.100 έφηβοι - Πολλοί ήταν και στον Άλιμο

Τροχαίο στη Νίκαια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της τραγωδίας με θύμα το κοριτσάκι

Μποτσουάνα: Βρέθηκε το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο με αξία άνω των 60 εκατ. δολαρίων

ΕΟΔΥκορονοπάρτιξενοδοχεία