Ελλάδα|12.07.2021 13:34

Κορονοϊός: Τρομάζουν με τη μετάλλαξη Δέλτα οι ειδικοί – Φόβοι για έως 18.000 κρούσματα

Newsroom

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά κυριαρχεί και το 4ο κύμα κορονοϊού μοιάζει αναπόφευκτο. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανιχνεύονται μέσω τεστ και εκτιμούν πως γύρω στον Δεκαπενταύγουστο θα έρθει η κορύφωση του 4ου κύματος. Παράλληλα υπογραμμίζουν πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούν οι πολίτες από το νέο κύμα.

Σαρηγιάννης: Περίπου 3 φορές μεγαλύτερη η διασπορά απ’ ότι δείχνουν τα κρούσματα

Την εκτίμηση πως η πραγματική διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού είναι 2,5 - 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σημείωσε: «Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77  εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως. Ωστόσο, επισήμανε ότι  «αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση». 
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατέψει τους ανεμβολίαστους. «Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δε ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα», συμπλήρωσε. 

Τζανάκης: Στις 20 Αυγούστου η κορύφωση του 4ου κύματος - Τα 3 σενάρια

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως η κορύφωση του 4ου κύματος θα έρθει γύρω στις 20 Αυγούστου και έκανε λόγο για 3 σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων. Όπως τόνισε:

  • Το ευμενές σενάριο μιλά για 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω
  • Το δυσμενές σενάριο (στο οποίο η μετάλλαξη Delta επικρατεί στην Ελλάδα), θα έχουμε πτώση του εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος να είναι άγνωστη ακόμα.

Εξαδάκτυλος:  600.000 πολίτες άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι, θα αρρωστήσουν

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών, ενώ σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσεις η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα  - εάν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη-.  «Έχουν ταυτοποιηθεί 121 κρούσματα μετάλλαξης Δελτα είναι θέμα χρόνου αυτή να κυριαρχήσει αν δεν συμβαίνει ήδη», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Για να είναι αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι μαζικά, αυστηρά και θα χρειαστούν χρόνο να αποδώσουν, δεδομένου ότι βλέπουμε αριθμούς πάνω από 2.000 κρούσματα» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Την αύξηση αυτή την περιμέναμε αργότερα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα αναμετρηθούν με την ασθένεια, την ώρα που η κοινωνία είναι ανοιχτή. Υπάρχουν 600.000 άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτοί θα αρρωστήσουν όλοι. Ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός, να προλάβουν να αποκτήσουν ανοσία, γιατί θα προκύψουν θάνατοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διατύπωσε το  ερώτημα, πώς θα πει κανείς στους 1.800.000 πολίτες άνω των 50 που εμβολιάστηκαν «σταματήστε τη ζωή σας γιατί το ένα τέταρτο της ίδιας ηλικιακής ομάδας δεν αποφασίζει για τους δικούς του λόγους, να κάνει αυτό που κάνατε εσείς;». Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πολύ δύσκολο να ξανασταματήσει η κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Παγώνη: Φοβούνται επανάληψη του περυσινού χειμώνα οι ειδικοί

Τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία  να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Το παρελθόν του 39χρονου αστυνομικού - Το πάθος για όπλα και οι απειλές σε συναδέλφους

Νέα μέτρα: To plan b και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη μάχη με την πανδημία

Γιώργος Μαργαρίτης: Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της αλήθειας - Ετοιμάζω ντουέτο με τον Δεληβοριά

Euro 2020: Ρατσιστικές επιθέσεις σε Σάκα, Σάντσο και Ράσφορντ - Αηδιασμένη δηλώνει η Ομοσπονδία

Νίκος Τζανάκηςμετάλλαξη ΔέλταλοιμωξιολόγοιΚορονοϊόςΜατίνα ΠαγώνηεμβολιασμόςμετάλλαξηκρούσματαΑθανάσιος Εξαδάκτυλος