Ελλάδα|21.07.2021 20:16

Μεταβιβάσεις: Ψηφιοποιούνται μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου από τον Σεπτέμβριο

Μαρία Λιλιοπούλου

Πλήρως ψηφιοποιημένη θα είναι από τα τέλη Σεπτεμβρίου η διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτων με τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργειο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κτηματολογίου, Γιώργο Στύλιο, ο οποίος μίλησε την Τρίτη σε ενημερωτική ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ): «Πλέον η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι και τεχνικά και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά και σε όλα τα στάδιά της τη διαδικασία μεταβίβασης. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποσκοπεί στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιμέρους διαδικασιών σε μια αγοραπωλησία.

Ειδικότερα, η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους όλα τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά. Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών: τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από 11 υπηρεσίες, θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του ν.π.δ.δ. «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) και του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τα οποία θα αντλεί πληροφορίες και έγγραφα.

Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο 90% της χώρας εντός της προσεχούς διετίας ώστε ύστερα από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις να υπάρχει κτηματολόγιο για το μεγαλύτερο ποσοστό της επικράτειας έως το 2023, είναι η φιλοδοξία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί», όπως επισημαίνεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Πρακτικά το νέο σχέδιο νόμου αλλάζει τη φιλοσοφία της κτηματογράφησης καθώς θα κηρύσσει την περαίωσή της σε μια περιοχή ακόμα και αν δεν έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις από τις επιτροπές. Αυτό θα δώσει μεν ώθηση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, «σπρώχνοντας» όμως στο μέλλον το μεγάλο «αγκάθι» της κτηματογραφησης, αυτό των ενστάσεων ο αριθμός των οποίων αναμένεται να εκτιναχθεί από τις υφιστάμενες 200.000 καθώς το τρέχον πρόγραμμα αφορά αγροτικές και ιδιαιτέρως «δύσκολες» περιοχές.

Στο υπουργείο, πάντως, πιστεύουν ότι η ρύθμιση αυτή θα δώσει τη λύση στους αργούς ρυθμούς της κτηματογράφησης, η οποία αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι σε βαθμό περαίωσης δεν ξεπερνά το 35% της επικράτειας: «Σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% απο το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις. Παράλληλα για το 2% οργανώνουμε τελείως διαφορετικά εργαλεία: πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες επιτροπές, θεσμοθετούμε τη διαμεσολάβηση, αναγράφουμε όλη την εκκρεμότητα στο Κτηματολογικό Φύλλο και με την αναγραφή της νομικής και της τεχνικής πληροφορίας προχωρούν στο επόμενο στάδιο», επεσήμανε ο κ. Στύλιος.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι υπό το ισχύον καθεστώς, της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στην περιοχή προηγείται μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί –ή προβλέπεται να διαρκέσει– περίπου τέσσερα συνολικά έτη. Και αυτό διότι την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων από τους πολίτες ακολουθεί ο έλεγχος νομιμότητάς τους, η ανάρτηση των στοιχείων, η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων, η εξέτασή τους από το γραφείο κτηματογράφησης ή τις επιτροπές ενστάσεων, αντίστοιχα, και η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων μετά την εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων επί όλων των υποβληθεισών ενστάσεων. Τελικά, μετά την αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου προβαίνει στις πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Για τη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

  • Μετά την ανάρτηση, οι πολίτες θα υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων. Το Γραφείο Κτηματογράφησης θα διορθώνει όσα (πρόδηλα ή μη) σφάλματα μπορεί και θα αναμορφώνει τους κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα. Στη συνέχεια, για όσες υποθέσεις προκύπτει αμφισβήτηση ως προς την ύπαρξη δικαιωμάτων ιδιωτών (απαιτείται εκτοπισμός προσώπου ή εντοπίζονται διαφορές πέρα από τη ζώνη κανονισμού ορίων και την επιτρεπτή απόκλιση του εμβαδού) θα συντάσσεται έκθεση και αυτές θα διαβιβάζονται στις επιτροπές επίλυσης υποθέσεων κτηματογράφησης.
  • Η αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων θα γίνεται πριν την εξέταση των παραπάνω υποθέσεων από τις επιτροπές επίλυσης. Ουσιαστικά αμέσως μετά τη διόρθωση όλων των σφαλμάτων που διορθώνονται, θα ξεκινά η λειτουργία του Κτηματολογίου στην περιοχή. Ταυτόχρονα πριν δηλαδή την έκδοση αποφάσεων από τις επιτροπές, θα εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης για την περιοχή και θα διενεργούνται οι πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία.
  • Οι εκκρεμούσες συζητήσεις κάποιων αιτήσεων διόρθωσης, θα σημειώνονται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, ώστε κάθε τρίτος ενδιαφερόμενος να μπορεί να πληροφορείται σχετικά με την αμφισβήτηση. Η σημείωση όλων των εκκρεμών αμφισβητήσεων στα κτηματολογικά φύλλα έχει στόχο την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συναλλαγών, αφού πλέον κάθε τρίτος επενδυτής μπορεί να γνωρίζει εάν το ακίνητο που τον ενδιαφέρει διεκδικείται από κάποιος και πόσο βάσιμη ή μη είναι η σχετική αμφισβήτηση. Μάλιστα, προκειμένου να μην τεθούν τα παραπάνω ακίνητα εκτός συναλλαγής, θεσπίζεται ειδική διαδικασία μεταβίβασης ή επιβάρυνσής τους, ώστε να μην δεσμεύεται υπέρμετρα η περιουσία των πολιτών μέχρι τη διόρθωση των ανακριβειών. Αυτό θα ανάψει το πράσινο φως και για αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.
  • Οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές) θα έχουν αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στην περιοχή πρόσβαση, δωρεάν και εξ αποστάσεως, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, δηλαδή στη δυνατότητα εξ αποστάσεως λήψης πιστοποιητικών (λ.χ. κτηματολογικά φύλλα και διαγράμματα, πιστοποιητικά βαρών) και στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για καταχώριση πράξεων (λ.χ. συμβολαίων, αγωγών, δικαστικών αποφάσεων). Να σημειωθεί ότι στα κτηματολογικά γραφεία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης ενός πιστοποιητικού απαιτείται επιτόπια έρευνα και επίσκεψη σε αυτά περισσότερες από μια φορά, ενώ με τις αλλαγές, οι ενδιαφερόμενοι με τη χρήση κωδικών Taxisnet θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά όποιο πιστοποιητικό χρειάζονται.
  • Δίνεται παράταση ενός έτους (έως 31-12-2022) για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα διόρθωσης (εξωδικαστικά ή δικαστικά) όλων των σφαλμάτων, είτε αφορούν σε ακίνητα γνωστού είτε άγνωστου ιδιοκτήτη. Ενόψει μάλιστα του ότι στις 31-12-2021 όλα τα ακίνητα που είχαν καταγραφεί ως άγνωστου ιδιοκτήτη θα περιέρχονταν στο Ελληνικό Δημόσιο, η παραπάνω παράταση είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να ελέγξουν τις πρώτες εγγραφές των ακινήτων τους και να τις διορθώσουν ώστε να προφυλάξουν την περιουσία τους.
  • Εισάγεται η δυνατότητα διόρθωσης ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Μέχρι σήμερα για τις σχετικές διορθώσεις απαιτείται η έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης (μετά και τον Άρειο Πάγο). Πλέον, οι ιδιώτες, εάν συμφωνούν, μπορούν να λύνουν τη διαφορά συμβιβαστικά γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.
  • Προβλέπεται ο ορισμός Κτηματολογικού Εφέτη, δηλαδή εξειδικευμένου δικαστή, που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό τις σχετικές υποθέσεις. Μάλιστα, αποσκοπώντας στην επιμόρφωση των δικαστών όλων των βαθμών, επιχειρείται η διενέργεια σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
  • Αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Μέχρι σήμερα, για να διορθωθούν με τη σχετική διαδικασία οι εγγραφές «άγνωστου ιδιοκτήτη» απαιτείτο η ρητή συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία το τελευταίο ουδέποτε χορηγούσε. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση του σχετικού προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από την μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου, εάν συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική κτηματολογική εγγραφή. Η παραπάνω εξέλιξη θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς οι Προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων μέχρι σήμερα είχαν την τάση να απορρίπτουν, ακόμη και αβάσιμα, σχετικές αιτήσεις παραπέμποντας τους ιδιοκτήτες σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες.
  • Με σκοπό την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων εξωδικαστικής διόρθωσης των ανακριβειών των πρώτων εγγραφών, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση τριμελών επιτροπών στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να προσφεύγουν όταν ο Προϊστάμενος ενός Κτηματολογικού Γραφείου αρνείται την καταχώριση μιας πράξης ή απορρίπτει αδικαιολόγητα μια αίτηση διόρθωσης. Πάντως, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν - εάν το προτιμούν - να προσφεύγουν απευθείας δικαστικά για να ανατρέψουν την αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου.

Στους δήμους επιστρέφουν τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» κοινωφελή δημοτικά ακίνητα

Μια ευχάριστη έκπληξη για τους 162 δημάρχους που την παρακολουθούσαν έκρυβε η σημερινή ημερίδα της ΚΕΔΕ για το Κτηματολόγιο, καθώς – όπως ανακοίνωσε η Μαρία Κασάπη, προισταμένη της Διεύθυνσης Κτηματολογικών Γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου, έχει βρεθεί λύση για την επιστροφή κοινόχρηστων και κοινωφελών ακινήτων στους δήμους: «Μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί λύση στο ζήτημα της επιστροφής κοινόχρηστων και κοινωφελών ακινήτων των δήμων που οριστικοποιήθηκαν ως αγνώστου ιδιοκτήτη», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Κατά παρέκκλιση όσων γενικά ισχύουν στο νόμο, κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης των εγγραφων στο Ελληνικό Δημόσιο, θα επανέρχονται στους δήμους με την έκδοση μιας διαπιστωτικής πράξης».

Να σημειωθεί ότι στους κοινωφελείς χώρους συμπεριλαμβάνονται τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια, τα κέντρα πολιτισμού, οι χώροι αθλητισμού. Στους κοινόχρηστους χώρους συμπεριλαμβάνονται πάρκα, πλατείες δρόμοι, χώροι πρασίνου, άλση, ενώ ως καταργούμενοι κοινόχρηστοι χώροι νοούνται οι χώροι που έχουν χάσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Επίσης τα κοινόχρηστα ακίνητα δηλώνονται ατελώς, δηλαδή χωρίς την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης.

Οπως επισημάνθηκε στην ημερίδα ανάμεσα στα οφέλη της συνεργασίας του φορέα του Κτηματολογίου με τους δήμους, εντάσσεται και η συμβολή στο ζήτημα της πυρασφάλειας καθώς για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οικοπέδων που πρέπει να καθαριστούν από εύφλεκτα υλικά. Στο θέμα αυτό βοηθάει πολύ η ηλεκτρονική υπηρεσία πρόσβασης, στην οποία οι μηχανικοί και τα στελέχη των Δήμων μπορούν να μπουν και να βρουν άμεσα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Όλες οι ειδήσεις

Η πρώτη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Οι απόπειρες να νομιμοποιηθούν τα παράνομα πεπραγμένα δεν παραπλανούν

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο

Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Καμία ψυχική νόσος» - Η απάντηση Κούγια στον δικηγόρο του 30χρονου

κτηματογράφησηενστάσεις κτηματολόγιουπουργείο Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΕλληνικό Κτηματολόγιογραφείο κτηματογράφησηςκτηματολόγιομεταβίβαση ακινήτωνδήλωση κτηματογράφησηςμεταβίβαση