Ελλάδα|19.01.2019 19:25

Βολές Σιμόπουλου κατά Νοτοπούλου για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

Τίμος Φακαλής

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των μελετών ανάπλασης της πολύπαθης ιστορικής πλατείας Διοικητηρίου η οποία αποτελεί μία ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για πάνω από δύο δεκαετίες έχασε η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.

Το θέμα της ανάπλασης της πλατείας ανακινήθηκε πάλι μετά την χθεσινή σύσκεψη στο ΥΜΑΘ.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Απόστολος Αντωνούδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας, εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και μέλη του Συλλόγου Φίλων της Πλατείας Διοικητηρίου.

«Ενημερώνω την κ. Νοτοπούλου ότι επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή της έχασε  την χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελετών ανάπλασης της πλατείας που είχε εξασφαλίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Στράτος Σιμόπουλος με αφορμή την σύσκεψη στο ΥΜΑΘ.

Η περιπέτεια της πλατείας ξεκίνησε το 1992 όταν η τότε διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κατασκευάσει υπόγειο parking, χωρίς να πάρει υπόψη της την ύπαρξη αρχαίων κτισμάτων, τα οποία αναδύθηκαν με τα πρώτα σκαψίματα.

Έκτοτε αποτελεί μία ανοιχτή πληγή στο αστικό σώμα της πόλης, αφού τα αρχαία ευρήματα χορταριάζουν, χωρίς να τα επισκέπτεται κανείς, και τα μάρμαρα της πλατείας περιμένουν μάταια σ’ ένα οικόπεδο στη Νέα Ελβετία να αναστηλωθούν, όπως είχε υποσχεθεί ο Δήμος.

Κατερίνα ΝοτοπούλουΣτράτος ΣιμόπουλοςΘεσσαλονίκηπλατεία Διοικητηρίου