Ελλάδα|01.08.2021 15:55

Φωτιά στην Αχαΐα: Η επόμενη μέρα - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Newsroom

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, για την φωτιά στην Αχαΐα, το Σάββατο, 31 Ιουλίου, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, καθώς τόσο τα μέσα της Πυροσβεστικής (εναέρια, επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα) όσο και το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν και ήταν «μέσα στο χρόνο επιφυλακής τους».

(eurokinissi)

«Τα εναέρια μέσα παρά τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό (καθώς χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους, πάνω από τη φωτιά. Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία ενώ 2 μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

(eurokinissi)

Και η ΕΛΑΣ, από την πλευρά της, κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς «με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις των πολιτών, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο προς τις πληγείσες περιοχές δρόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης».

(eurokinissi)

Στις επιχειρήσεις συνέδραμε και το λιμενικό, «σε πλήρη κινητοποίηση με λέμβους, σκάφη και ιδιωτικά πλοιάρια ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες με ασφάλεια από θαλάσσης» ενώ, στην ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό, συνέβαλλε το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας, το οποίο προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, που μετακινήθηκαν στην περιοχή από όλη τη χώρα. 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση του αεροσκάφους ΑΤR της γγΠΠ. Στο σημείο της φωτιάς έφτασε και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ καθώς και δύο μονάδες από το Αίγιο, ενώ σε άμεση επιφυλακή τέθηκαν και οι υγειονομικές αρχές και τα νοσοκομεία της περιοχής.

(eurokinissi)

Δήμοι και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλλαν με υδροφόρες και μηχανήματα ενώ ανέλαβαν και την φιλοξενία και φροντίδα των πληγέντων ενώ, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνδρομή εθελοντικών ομάδων, οι οποίες «ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλλαν τα μέγιστα».

(eurokinissi)

«Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού της αντιστρατήγου Στ.Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στο πεδίο, μπροστά στη φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες, για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις», τονίζεται. «Ο ΓΓΠΠ Βασίλης Παπαγεωργίου και ο ίδιος ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, μαζί με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και διατηρούσαν τον έλεγχο της πραγματικά δύσκολης αυτής κατάστασης -μιας πυρκαγιάς με ανέμους και ριπές 6 μποφόρ που κατευθυνόταν μέσα από συμπαγές πευκόφυτο δάσος με μεγάλα θερμικά φορτία προς τους οικισμούς της περιοχής», όπως σημειώνουν οι πηγές.

Σε επιφυλακή και το Λιμενικό

Σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας «εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια», ενώ «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

(eurokinissi)

Όσον αφορά στη χθεσινή μέρα, και τη δύσκολη μάχη που έδωσε το λιμενικό για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, ο κ. Κυριακουλόπουλος είπε σημείωσε ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Αχαΐα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο της NASA

Καύσωνας: Σε επιφυλακή για μπλακ άουτ - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Περιβάλλοντος

Έφτασαν στην Αθήνα οι Αντετοκούνμπο – Οι πρώτες δηλώσεις τους

Θοδωρής Ιακωβίδης: Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα συνεχίσω αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι Θοδωρήδες

Έβρος: Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά - Διαψεύδει η Αθήνα

φωτιάΠολιτική Προστασία (10681Αχαΐατοπική αυτοδιοίκησηπυροσβεστικήΠεριφέρεια