Ελλάδα|05.08.2021 01:05

Νύχτα αγωνίας σε όλη τη χώρα: Τιτάνια μάχη για την αρχαία Ολυμπία - Πύρινη λαίλαπα Εύβοια και Μεσσηνία

Newsroom

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα βιώνει η χώρα μας, με την Ηλεία, τη βόρεια Εύβοια και τη Μεσσηνία να αντιμετωπίζουν μεγάλες φωτιές, ένα μόλις 24ωρο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη που έκαψε σπίτια, ζώα και κατέστρεψε περιουσίες.

Η μεγαλύτερη απειλή εντοπίζεται στην Εύβοια, η οποία καίγεται για δεύτερη ημέρα αλλά και την Ηλεία, όπου οι Πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η φωτιά η οποία απειλεί το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας

118 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 118 πυρκαγιές.

Όπως εξήγησε, στις Ροβιές επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 58 οχήματα, ενώ έχουν σταλεί 5 sms από το 112 για εκκένωση οικισμών. Την ίδια ώρα στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, ενώ ακολούθησαν συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο.

«Σύμμαχος μας έχει αποδειχθεί το 112 και τα έργα πρόληψης» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνδρομή του ενισχυμένου εναέριου στόλου.

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την Πέμπτη και όσες ημέρες ακολουθούν, επισημαίνοντας ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Τιτάνια μάχη για τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία

Mάχη σώμα με σώμα δίνουν οι Πυροσβέστες που βρίσκονται στην Ηλεία για την κατάσβεση της φωτιάς, ώστε οι φλόγες να μη φτάσουν τελικά στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο αυτό την ώρα βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. H κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη με τo μέτωπο να μαίνεται πλησιάζοντας τον Κράνιο Λόφο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Νίκου Γιαπρακά, η πυρκαγιά καίει κάποιες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο. Η κάμερα του καναλιού δείχνει ακριβώς την απόσταση του πύρινου μετώπου από τον αρχαιολογικό χώρο. Νωρίτερα στην περιοχή καταγράφηκε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22:30, δυσχεραίνοντας το έργο του συντονισμού των μέσων. Σύμφωνα με το ilialive, από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια ώρα, μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου: ««η κατάσταση είναι δύσκολη. Η φωτιά είναι κοντά, ωστόσο δεν υπάρχει άμεση απειλή. Ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες ώστε να προστατευτεί η Ακαδημία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Εδώ και πάρα πολλές ώρες δουλεύουν το σύστημα πυροπροστασίας παντού σε ολόκληρο τον χώρο. Ο τόπος είναι πολύ υγρός».

(Copyright: Eurokinissi)
(Copyright: Eurokinissi)
(Copyright: Eurokinissi)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Έχουν καεί πολλά σπίτια

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Από νωρίς εκκενώθηκαν τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Εμπρησμό «βλέπουν» ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής - 7 εστίες μέσα σε 2 ώρες

Το ενδεχόμενο πίσω από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ηλεία να βρίσκονται εμπρηστές εξετάζουν οι Αρχές.

Όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN TV, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες η καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία να είναι έργο εμπρηστών, καθώς εκδηλώθηκαν 7 εστίες μέσα σε μόλις 2 ώρες ανάμεσα σε 3 χωριά.

Μάλιστα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) της πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για τη διενέργεια έρευνας.

Το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμα 7 πυρκαγιών στην Ηλεία, επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωσή του.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ειδικότερα πως τις μεσημεριανές ώρες 7 πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, οι 4 εξ' αυτών στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα οι φωτιές ξέσπασαν στις 08:03, 08:24, 11:33, 12:35, 13:03, 14:42, 16:29.

Στην Αρχαία Ολυμπία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοϊδης βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας. 

Εντολή για εκκένωση στον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας - Μήνυμα από το 112

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

T
T

 

Ο κ. Βασίλης Κράλης, κάτοικος της Αρχαίας Ολυμπίας, μιλώντας στο OPEN συνέκρινε τις πυρκαγιές στην περιοχή με αυτές του 2007. «Φυσάει δυνατός αέρας, είναι τρομερά δύσκολη η κατάσταση. Εγκαταλείπουμε με πόνο ψυχής τα σπίτια μας», είπε.

Ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων

Aπό νωρίς έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πύρινο μέτωπο στην Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες, έσωσαν κόσμο με βάρκες

Στην Αιδηψό βρίσκονται οι πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την καταστροφική φωτιά που καίει στην Εύβοια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η φωτιά εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και για τον λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί πολλά δωμάτια σε αρκετά ξενοδοχεία στις γύρω περιοχές ώστε να μείνουν οι άνθρωποι των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς. 

To βράδυ της Τετάρτης, οι άνδρες της Πυροσβεστικής ήρθαν αντιμέτωποι με ένα νέο μέτωπο της καταστροφικής φωτιάς. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την περιοχή Δάφνη. Ο αντιδήμαρχος του Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, μιλώντας στο OPEN είπε πως το πύρινο μέτωπο θα απειλήσει και την Ιστιαία.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά. Ο κ. Σπανός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο OPEN εκτίμησε ότι είναι περί τα 30 τα σπίτια που έχουν καεί. Το βράδυ της Τετάρτης, απεγκλωβίστηκαν ακόμα 5 άτομα στην Εύβοια.

Με ferry boat και καϊκια απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Το Λιμενικό απεγκλώβισε το απόγευμα 85 άτομα από την παραλία στην περιοχή Ροβιές. Τα 85 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή Ροβιές και ζητούσαν βοήθεια για να ξεφύγουν από τις φλόγες κατευθύνθηκαν στο λιμάνι Αιδηψού. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας ανέφερε ότι κύριο μέλημα όλων ήταν να διασωθούν οι εγκλωβισμένοι. Η επιχείρηση που στήθηκε από το Λιμενικό αφορά στους κατοίκους που κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής, προκειμένου να αποφύγουν τις φλόγες. 

Μέτωπο πάνω από 30 χιλιόμετρα στην Εύβοια

Η Εύβοια από την Τρίτη βιώνει δύσκολες ώρες. Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης εκκενώθηκαν οι περιοχές Ροβιές, Δρυμώνας και η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απηύθυνε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα.

Το βίντεο που έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κάτοικος της περιοχής Πέτρος Χειμωνέττος είναι συγκλονιστικό αλλά και ενδεικτικό της επικίνδυνης φωτιάς.

 

Δραματική έκκληση για συνδρομή

«Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Καίγονται χωριά, σπίτια. Τα πράγματα είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Τα εναέρια μέσα που ήρθαν δυσκολεύονται να πετάξουν», είπε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες – οι οποίες έφταναν σε ύψος τα 30 με 40 μέτρα – άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση. 

Οι πυροσβέστες κυνήγησαν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση.

(Copyright: Eurokinissi)

(Copyright: Eurokinissi)

Oι φλόγες μέσα σε χωριά

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες πέρασαν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς κατέφυγαν στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, - που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

T

 

Τρεις ελαφρά εγκαυματίες πυροσβέστες

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό Κουρκουλοί, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου. «Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης. 

Τουλάχιστον 150 καμένα σπίτια

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Φωτιά στη Μεσσηνία: Εκκενώθηκαν οικισμοί, έκκληση από τη δήμαρχο

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των οικισμών Μοναστηράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Βράχος και Άνω και Κάτω Μέλπεια στη Μεσσηνία το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να εκκενώσουν τα χωριά τους εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στο Μοναστηράκι ή στους Αγίους Θεοδώρους εκκενώστε τώρα προς Αγριλόβουνο από Διαβολίτσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τα χωριά Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση και σε αυτό το μέτωπο είναι δύσκολη.

Η φωτιά επεκτάθηκε αστραπιαία και δεν άργησε να στραφεί προς το Διαβολίτσι, με τις τελευταίες πληροφορίες του messinialive.gr να αναφέρουν πως πλέον καίει δασική έκταση στο βουνό Τετράζιο – Αγριλόβουνο με πολλές εστίες και μεγάλο μέτωπο με ανοδική πορεία, σε δύσβατη περιοχή.

H φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ ζητήθηκαν ενισχύσεις από εναέρια μέσα, τα οποία και κινητοποιήθηκαν άμεσα.

T
T


Σύμφωνα με την δήμαρχο του δήμου Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου που μίλησε στο OPEN, έχουν καεί και σπίτια στην περιοχή. Όπως η ίδια καταγγέλλει η κατάσβεση είναι δύσκολη, καθώς δεν επιχείρησαν καθόλου εναέρια μέσα, τα οποία έχουν σπεύσει στην Αρχαία Ολυμπία για τη μάχη με τις φλόγες εκεί.  Η κυρία Γεωργακοπούλου ανέφερε πως απεγκλωβίστηκαν 10 - 15 άτομα στα χωριά Μοναστηράκι και Άγιοι Θεόδωροι.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Ηλεία: Ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία οι φλόγες

Φωτιά στην Ηλεία: Εμπρησμό «βλέπουν» ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής - 7 εστίες μέσα σε 2 ώρες

Φωτιά στην Εύβοια: Με καΐκια σώζουν τους κατοίκους στις Ροβιές - Καίγονται σπίτια, συγκλονιστικές εικόνες

Καύσωνας - Μαρουσάκης: Στο «κόκκινο» όλη η χώρα για κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η κόντρα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

φωτιάΜεσσηνίαπυρκαγιάΗλείαΕύβοιαπυροσβεστικήΑρχαία Ολυμπία