Ελλάδα|05.08.2021 10:10

Φωτιά Εύβοια: Πύρινη κόλαση και εκκενώσεις δεκάδων οικισμών – Μήνυμα του 112 για τις Κεχριές

Κώστας Ασημακόπουλος

Δραματική είναι η κατάσταση στην Δάφνη Ευβοίας όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα το παρθένο δάσος της περιοχής και ήδη έχουν γίνει στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα.

Οργισμένοι οι κάτοικοι των Κεχριών

Το χωριό Κεχριές εκκενώθηκε, με κάτοικο της περιοχής μιλώντας στον απεσταλμένο του ethnos.gr στην περιοχή Κώστα Ασημακόπουλο, μη μπορώντας να συγκρατήσει την αγανάκτησή του, ότι τους απομάκρυναν από τα σπίτια τους κι εκείνοι με δικά τους μέσα προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά. «Ήρθε το αυτοκίνητο με τις σειρήνες και μας είπε πως θα καούμε. Σώπα που θα φύγουμε από τα σπίτια μας! Και ήρθαμε σβήσαμε μόνοι μας τις φωτιές, χωρίς κανένα ελικόπτερο! Με την προσπάθεια των ντόπιων όλα».

Χτύπησαν οι καμπάνες στις Κεχριές

Οι κάτοικοι των Κεχριών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει.

Πριν από λίγα λεπτά εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Πόσοι πυροσβέστες επιχειρούν

Αυτή την ώρα στο μεγάλο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερο εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Εκκενώσεις χωριών

Νωρίτερα εκκενώθηκαν ακόμα δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στο σημείο οπου καίει η φωτιά και συγκεκριμένα οι οικισμοί Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί. Στις 7:30 λόγω απειλητικής φοράς της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή εκκένωσης και του χωριού Κεχριές.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί από την έναρξη της φωτιάς 15 χωριά. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Με ferry boat και καΐκια απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Το Λιμενικό απεγκλώβισε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου 85 άτομα από την παραλία στην περιοχή Ροβιές. Τα 85 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή Ροβιές και ζητούσαν βοήθεια για να ξεφύγουν από τις φλόγες κατευθύνθηκαν στο λιμάνι Αιδηψού. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας ανέφερε ότι κύριο μέλημα όλων ήταν να διασωθούν οι εγκλωβισμένοι. Η επιχείρηση που στήθηκε από το Λιμενικό αφορά στους κατοίκους που κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής, προκειμένου να αποφύγουν τις φλόγες. 

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στη Δάφνη – Μάχη με τις φλόγες

Φωτιά: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία – Μάχη με τις φλόγες και στη Μεσσηνία

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για 5.000 κρούσματα στο τέλος καλοκαιριού - «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα», λέει ο Σαρηγιάννης

Μίλτος Τεντόγλου: Αποθεώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος-Τι δήλωσε

Εύβοιαφωτιάπυρκαγιάπυροσβεστική