Ελλάδα|07.08.2021 07:22

Φωτιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Newsroom

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων καθώς η μεγάλη φωτιά που κατακαίει από την Πέμπτη, μπήκε στους οικισμούς. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Νέες εκκενώσεις οικισμών

Γύρω στις 6 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης.

Φωτιά: Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης οι φλόγες

Μάλιστα η φωτιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης καθώς επίσης και σε σπίτια μέσα στους Θρακομακεδόνες.

Πέρασε την Εθνική προς τον Ωρωπό το μέτωπο της Μαλακάσας

Όπως ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο OPEN ο Γιώργος Γιασημάκης, δήμαρχος Ωρωπού όλη τη νύχτα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες για να προλάβουν την εξάπλωση της φωτιάς, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέχρι και το πρωί θα επικρατεί άπνοια, κάτι που όμως θα αλλάξει άρδην από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπου θα ξεκινήσουν έντονοι βορειονατολικοί άνεμοι. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φωτιά μέχρι να ξεκινήσουν οι έντονοι άνεμοι.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα της Παρασκευής 6 Αυγούστου την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Όπως μετέδωσε το ethnos.gr και ο Κώστας Ασημακόπουλος, τεράστιες φλόγες «κατάπιναν» τα δέντρα. Η πύρινη λαίλαπα αυτή την ώρα καίει το βουνό δίπλα στην Εθνική Οδό.

Εκκενώθηκαν Μαρκόπουλο, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί», επισήμανε. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Φωτιές σε Άνω Λιόσια και Πεδίον του Άρεως

Παραθέτοντας τη συνολική εικόνα των πυρκαγιών, αναφέρθηκε σ' αυτή που εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Άνω Λιόσια, στην παλιά χωματερή, σε δασική περιοχή της Πετρούπολης, αλλά και σ' αυτή που εκδηλώθηκε στο Πεδίον του Άρεως και σβήστηκε άμεσα με την επέμβαση «υδροφόρας της Περιφέρειας η οποία παραμένει στο κέντρο της Αθήνας».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επιχείρηση μεταφοράς τουριστών και κατοίκων στη Λίμνη Ευβοίας

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι πολίτες στην Εύβοια λόγω της μεγάλης φωτιάς και στη Λίμνη της Εύβοιας οργανώθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπήρχε καμία διέξοδος παρά μόνο η θάλασσα αφού όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με το Λιμενικό, 650 άτομα, κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού, όπως αναφέρει το Λιμενικό.

Φωτιά στην Εύβοια - Εκκένωση στη Λίμνη Ευβοίας με φέρι μποτ (Eurokinissi)

Χαρδαλιάς: Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες

Έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Ήταν ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, με τις φωτιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα να είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Επισήμανε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Με 64 από αυτές, όπως ενημέρωσε, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοικτές, με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, «όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά».

Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για όσα προσφέρουν σε συνεργασία και με τους εθελοντές, που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που αύριο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας, διευκρίνισε.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιές: Πέρασε την Εθνική προς Ωρωπό το μέτωπο της Μαλακάσας - Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια, Ηλεία, Μάνη

Επίθεση σε συνεργείο του OPEN - Θρακομακεδόνες: «Τέσσερις αστυνομικοί ήταν απέναντι και δεν έκαναν τίποτα»

Φωτιά στην Αττική: Δραματική η πρόβλεψη για την εξέλιξη το Σάββατο - Ο χάρτης του Meteo

Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικά βίντεο από την εκκένωση με φέρι μποτ

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Νεκρός από ανακοπή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

φωτιάΒαρυμπόμπηπυρκαγιάφωτιά τώραΘρακομακεδόνες