Ελλάδα|08.08.2021 15:38

Φωτιά Εύβοια - Πρόεδρος Πυροσβεστών: Μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχουμε τελειώσει

Newsroom

Την αισιοδοξία του ότι το βράδυ της Κυριακής ή μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχει μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη της Εύβοιας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Απίστευτες θερμοκρασίες στο νησί»

«Να μη λέμε μεγάλα λόγια, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε τελειώσει με την φωτιά στην Εύβοια σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί», είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, το μέτωπο στην Εύβοια μας προβληματίζει ιδιαίτερα: «Οι συνάδελφοί μου με ενημερώνουν για απίστευτες θερμοκρασίες στην περιοχή».

Ο ίδιος εστίασε στη βοήθεια που έχει ήδη καταφθάσει στην Εύβοια από πυροσβεστικές δυνάμεις του εξωτερικού: «Eίναι πολύτιμη η βοήθεια από τους Ρουμάνους συναδέλφους μας που επιχειρούν στο Προκόπι και από τις ομάδες πεζοπόρων 100 Ουκρανών».

Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο

Όπως είπε το πύρινο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς οι πυροσβέστες έχουν υπερβάλλει των δυνάμεών τους: «Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι. Ούτε νερό δεν προλαβαίνουν να πιούν. Δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες».

Φωτιά: Η ενημέρωση Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές

Για τις εν εξελίξει φωτιές στην Εύβοια και σε άλλα μέτωπα ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το μεσημέρι της Κυριακής, 8 Αυγούστου.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε αναφορικά με την Εύβοια ότι είναι δύσκολο να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα στην Εύβοια, λόγω του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας που δημιουργείται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τα εναέρια μέσα επικεντρώνονται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς κοντά στους οικισμούς.

Όπως είπε, η περιορισμένη ορατότητα, οι αναταράξεις και το μικροκλίμα προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο των πτητικών μέσων στην Εύβοια. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για ομαλή επιχείρηση των αεροσκαφών σε ένα μέτωπο πυρκαγιάς:

  • Πώς θα πάνε
  • Πώς θα ρίξουν
  • Πώς θα φύγουν

Και είπε πως εάν μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται τότε τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων στην Αττική και γι αυτό περιπολούν διαρκώς κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και εθελοντών.

Χαρακτήρισε δε σταθερή την κατάσταση στις φωτιές που μαίνονται στην Πελοπόννησο, τονίζοντας πως οι όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε είναι καλά στην υγεία του.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες – Μάχη για να σωθούν τα χωριά της Ιστιαίας – Νέες εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά - Ξανθόπουλος στο ethnos.gr: Οι «τυφλές» εκκενώσεις δεν είναι χωρίς συνέπειες

Φωτιά: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα που πέρασαν στην Αρκαδία από Ηλεία και Μεσσηνία

Φωτιά Εύβοια: Πώς βλέπουν την πυρκαγιά οι πιλότοι του Beriev-200

πυροσβεστικήΕύβοιαφωτιάπυρκαγιά