Ελλάδα|09.08.2021 13:11

Φωτιά – Εύβοια: Μαζική φυγή κατοίκων και παραθεριστών

Κώστας Ασημακόπουλος

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας εγκαταλείπουν μαζικά τα χωριά και τους τόπους κατοικίας τους για να γλιτώσουν από τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα για έβδομη ημέρα.

Όπως μεταδίδει ο Κώστας Ασημακόπουλος, στο λιμάνι της Αιδηψού έχουν σχηματιστεί ουρές εκατοντάδων αυτοκίνητων κατοίκων και παραθεριστών που έχουν φοβηθεί, εγκαταλείψεις τις εστίες τους ή σταματήσει τις διακοπές τους.

Τα αυτοκίνητα, έχουν βάλει οι λιμενικοί, σε τέσσερις σειρές, ώστε να μην δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, στα δρομολόγια των πλοίων με προορισμό την Αρκίτσα. Μεταξύ του κόσμου, που περιμένει την αναχώρησή του από Αιδηψό, είναι και πληρώματα επιχειρησιακών που τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν στην Εύβοια για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με έναν λιμενικό, αυτή η ροή κόσμου, τέτοιες μέρες, παρατηρούνταν συνήθως στο δρομολόγιο από Αρκίτσα για Αιδηψό με κόσμο που ξεκινούσε τις διακοπές του. Τα πλοία αναχωρούν κάθε μία ώρα, ενώ οι ουρές κόσμου και αυτοκινήτων έχουν φτάσει έξω από το λιμάνι.

Εκτός από τον κόσμο που φεύγει οργισμένος από την Βόρεια Εύβοια αφού, όπως καταγγέλλουν, υπήρξε πολύ μεγάλη ολιγωρία στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και δεν έγιναν τα δέοντα από τον κρατικό μηχανισμό, οι επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού αναμένεται να είναι σημαντικές.

Η πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη, καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης

Για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα την Εύβοια μίλησε στο Mega ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης, Γιάννης Τριανταφύλλου. «Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη», κατήγγειλε και υποστήριξε ότι οι νέοι δεν έχουν πια μέλλον στην Εύβοια. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε. Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που είχαν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, στη Λίμνη, επτά με οκτώ σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά. «Δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;», επεσήμανε και εξήγησε ότι η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη για τους κατοίκους της περιοχής, αφού οι περισσότεροι είναι αγρότες. «Θα ερημώσει η περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια».

Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Στο νότιο μέτωπο της φωτιάς στο νησί, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου, επιχείρησαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, και δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία, και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε. Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

(eurokinissi)

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι "πριονάδες" έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και το βράδυ της Κυριακής ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

(eurokinissi)

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς τώρα, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

(InTime Photos)

Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: Σύσκεψη για πυρόπληκτους, δήλωση Μητσοτάκη, Υπουργικό Συμβούλιο και συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα

Φωτιά Εύβοια: Αγώνας δρόμου για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο – Η βιβλική καταστροφή από ψηλά

Φωτιά–Εύβοια: Συγκινεί η φωτογραφία των ηλικιωμένων πυρόπλυκτων με το σκυλάκι τους

Φωτιά Γορτυνία: Σε διαθεσιμότητα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μετά από καταγγελίες ότι ζήτησε μέσο για να στείλει πυροσβεστικό

εκκενώσειςφωτιά τώραΕύβοιαπυροσβεστικήπυρκαγιάφωτιά