Ελλάδα|11.08.2021 12:33

Φωτιά Εύβοια - Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες διαψεύδουν τα fake news: Δεν είπαμε «γιατί δεν σβήνετε φωτιά με φωτιά;»

Newsroom

Ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές, διαψεύδει με επιστολή του δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ισχυρίστηκε σε ρουμάνικα Μέσα Ενημέρωσης ότι η φωτιά στην Εύβοια «θα μπορούσε να σβήσει σε μία ημέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε».

Συγκεκριμένα με επιστολή που ο ίδιος υπογράφει και στέλνει στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ξεκαθαρίζει τις θέσεις των Ρουμάνων πυροσβεστών, οι οποίοι λυπούνται για το λάθος μήνυμα που δόθηκε και κατηγορούν συγκεκριμένα Μέσα για διάδοση fake news. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι τίποτα από όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα του συγκεκριμένου μέσου δεν αντιστοιχεί στα όσα είπε ο επικεφαλής της ομάδας σε συνέντευξή που έδωσε σε ρουμάνικο Μέσο Ενημέρωσης.

Αναλυτικά η επιστολή του επικεφαλής της ρουμάνικης ομάδας πυροσβεστών

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για το λανθασμένο μήνυμα που προέκυψε από το άρθρο που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα Militaire.gr στις 10 Αυγούστου 2021, στις 20:13.

Διαβεβαιώνω για την πλήρη διαθεσιμότητά μου στην αποδόμηση αυτού του τεράστιου ψεύδους που επηρεάζει τη σπουδαία μας συνεργασία και τις κοινές προσπάθειές μας για την καταστολή των πυρκαγιών, για τις οποίες μας ζητήθηκε να συμβάλλουμε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το γραπτό άρθρο δεν έχει καμία σχέση με τα όσα εγώ και οι συνεργάτες μου δηλώσαμε. Όταν έδινα συνέντευξη (βίντεο, φωνή, σύντομες ανακοινώσεις), με συνόδευε τουλάχιστον ένας από τους δύο αξιωματικούς διαχείρισης της ομάδας μου (αξιωματικός επιχειρήσεων και αξιωματικός συνδέσμου), που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τίποτα από όσα αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο δεν ταιριάζει με όσα δηλώσαμε. Δεν είχαμε ποτέ επαφή και δε δώσαμε ποτέ συνέντευξη σε κάποιον που εκπροσωπεί την ιστοσελίδα Militaire.gr. 

Επιπλέον, θα ήθελα να απορρίψω το άρθρο σημείο προς σημείο, ως εξής:

  • Εγώ και οι συνάδελφοί μου δε δηλώσαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου επιχειρούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού συνδέσμου μας που είχε οριστεί για τη μονάδα μας, θα μπορούσαν να σβήσουν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθαρίου και Καλυβίων που βρίσκεται στη νήσο Εύβοια, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την καταστολή της πυρκαγιάς.
  • Η μονάδα μας έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες, καθώς και με τις τοπικές αρχές, και υπογραμμίζουμε αυτή την άποψη κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Την ώρα που δουλεύαμε μαζί στο πεδίο παρατηρούσαμε πάντα την αφοσίωσή τους για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, οπότε δε θα μπορούσαμε ποτέ να δηλώσουμε ότι δεν προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.
  • Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ αφορά την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας στις πληγείσες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές στις οποίες συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό σύνδεσμο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, από τις Βρυξέλλες.  
  • Η αποστολή μας είναι η καταστολή και η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών. 
  • Όσο για κάποιες αναρτήσεις που έρχονται από το Facebook οι οποίες υποστηρίζουν ότι ρωτάμε «γιατί δεν σβήνετε φωτιά με φωτιά;», είναι και αυτές ένα μεγάλο ψέμα. Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στη Ρουμανία όπως και οι Έλληνες πυροσβέστες, αυτή η μέθοδος «φωτιά στη φωτιά» χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως τελευταία λύση και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δε συνιστάται. 

Τα μέσα ενημέρωσης από τη Ρουμανία είναι διαθέσιμα για εσάς ανά πάσα στιγμή.

Με την ελπίδα ότι η άποψή μας θα επιβεβαιώσει την ειλικρινή θέση των Ρουμάνων πυροσβεστών σε σχέση με την κοινή και διαρκή προσπάθεια όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για τη χώρα υποδοχής, σας διαβεβαιώνουμε για την πλήρη υποστήριξη και την εκτίμησή μας για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύετε».

 

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή - Τι δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα

Φωτιά Αρκαδία: Στη μάχη της κατάσβεσης το Beriev – Καλύτερη η εικόνα λέει ο αρχηγός της πυροσβεστικής

Φωτιά - Χαρδαλιάς: Η παραίτηση στο συρτάρι, η «καυτή» καρέκλα και τα ερωτήματα για τα εναέρια μέσα

Κλιματική αλλαγή – Έρευνα: Οι πλημμύρες απειλούν τον πλανήτη - 10 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος ακραίων φαινομένων

πυροσβέστεςφωτιάΕύβοιαΡουμανίαπυρκαγιά