Ελλάδα|14.08.2021 13:24

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη μεγάλη «έξοδο» του Αυγούστου

Ευλαμπία Ρέβη

Σε τέσσερις άξονες κινείται φέτος το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη «έξοδο» του Αυγούστου, που τα τελευταία 24ωρα έχει κορυφωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού

Η έμφαση δίνεται κατά ιεραρχική προτεραιότητα στην αστυνόμευση των αστικών κέντρων που «αδειάζουν» από τον κόσμο, δευτερευόντως στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στους οδικούς άξονες της «εξόδου» - και όχι μόνο -, και ακολουθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού - στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργίες σε ναούς - και το «στοίχημα» του τουρισμού αναφορικά με την αστυνόμευση δημοφιλών και μη προορισμών.  

Όπως λέει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Απόστολος Σκρέκας, «,μόνο χθες από την Αττική έφυγαν 80.000 οχήματα. Για τον λόγο αυτό και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην αστυνόμευση των αστικών κέντρων. Έχουμε συνεχείς περιπολίες Τάξης και Ασφάλειας με διαρκή κίνηση επιχειρησιακών μονάδων και στοχευμένους ελέγχους σε άτομα που κρίνονται ύποπτα. Ο σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια φαινόμενα διαρρήξεων μέσα στις πόλεις όπου οι ιδιοκτήτες έχουν φύγει για διακοπές».

Οι έλεγχοι της Τροχαίας, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι σαρωτικοί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί της Τροχαίας είναι να δώσουν έμφαση, πέρα από τα μέτρα διευκόλυνσης των ταξιδιωτών, στις σοβαρές τροχονομικές παραβάσεις, προκειμένου να μην έχουμε θανατηφόρα τροχαία. Για τον λόγο αυτό και αναμένεται να είναι παντού στους δρόμους απ’ όπου η κίνηση είναι αυξημένη και θα κόβουν κλήσεις στους παραβάτες για - μεταξύ άλλων - αυξημένη ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οδήγηση χωρίς κράνος ή χωρίς ζώνη κ.λπ.  

Αναφορικά, δε, με τον κορονοϊό και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ο κ. Σκρέκας αναφέρει: «Υπάρχει προβληματισμός για τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται. Γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στην αστυνόμευση των πολυσύχναστων χώρων ως προς την τήρηση των μέτρων (σ.σ.: ορθίους, συνωστισμός, κ.λπ.). Θα γίνονται και συστάσεις εκεί που πρέπει με διακριτικότητα, αλλά θα επιβάλλονται όσα προβλέπονται από τον νόμο όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε επιχειρήσεις».

Στον τρίτο άξονα αστυνόμευσης που σχετίζεται με την πανδημία υπάγονται και οι ιεροί ναοί, ιδίως αύριο που είναι η μεγάλη γιορτή της Παναγίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θα υπάρχει διακριτική επιτήρηση στους ναούς που εκτιμάται ότι ενδεχομένως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ σε κάθε περίπτωση το οτιδήποτε θα αντιμετωπίζεται κατ’ εντολήν με διάλογο μέχρι την εξάντλησή του. Υπενθυμίζεται ότι, ανάμεσα στα άλλα μέτρα, έχουν απαγορευθεί και οι λιτανείες.  

Με βάση τον κ. Σκρέκα εις ό,τι αφορά στον τέταρτο πυλώνα αστυνόμευσης: «Στόχος είναι να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού από πλευράς Αστυνομίας, καθώς το επίπεδο Ασφαλείας μίας χώρας αντικατοπτρίζει την εικόνα της διεθνώς. Από την αρχή του καλοκαιριού έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στα νησιά μας, με έμφαση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (σ.σ.: βλ. Μύκονος). Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου έχουν γίνει περισσότερες αποσπάσεις προς τα νησιά με σκοπό να παταχθεί η λεγόμενη μικρο-εγκληματικότητα (σ.σ.: «Pickpocketing»). Από το πώς έχουν εξελιχθεί έως τώρα τα πράγματα το έχουμε κερδίσει αυτό το στοίχημα».  

Όλες οι ειδήσεις

«Τελειώσαμε, μείναμε σύξυλοι» - Κραυγή αγωνίας από ρητινοκαλλιεργητές για την επόμενη μέρα στην Εύβοια

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για το φθινόπωρο - Στο τραπέζι τοπικά lockdown σε νησιά

Epomeni Stasi: Κωφoί σερβιτόροι τους ένωσε το μεράκι για ζωή και «σερβίρουν» ανθρωπιά

Πυρκαγιά: Οι μεγάλοι κίνδυνοι που κρύβονται για όσους επιστρέφουν στα καμένα

Υπέροχες παραλίες, χαμηλές τιμές: Το covid-free διαμάντι των Δωδεκανήσων φέτος παίρνει τη ρεβάνς

έλεγχοι τροχαίαςΔεκαπενταύγουστοςαστυνομίαΚορονοϊόςΕΛ.ΑΣ