Ελλάδα|16.08.2021 20:28

Φωτιά σε Κερατέα, Βίλια: Πέρασε το όρος Πατέρας η φωτιά - Κινδυνεύουν τα Βίλια

Newsroom

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αττική, καθώς όπως ανέφερε στο OPEN ο πρόεδρος των κατοίκων, τα Βίλια κινδυνεύουν καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα 2 χλμ από το χωριό.

Παράλληλα, ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στην έκτακτη ενημερωτική του ΟPEN για τις πυρκαγιές στην Αττική ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τις φλόγες να έχουν ξεπεράσει το όρος Πατέρας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εναέρια μέσα, τα οποία κάνουν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν τη φωτιά πριν πέσει το σκοτάδι.

Εκκενώσεις οικισμών από το 112

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί από το 112 στα Βίλια για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι, και οι κάτοικοι πρέπει να κατευθυνθούν προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Στη συνέχεια εντολή δόθηκε στους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι με κατεύθυνση προς την Ψάθα.

Στο μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια

Κερατέα: Ελάχιστα βελτιωμένη η κατάσταση - Κινδυνεύει η Συντερίνα

Βελτιωμένη μοιάζει το απόγευμα της Δευτέρας η κατάσταση με την φωτιά στο μέτωπο της Κερατέας, η οποία πριν από λίγη ώρα έμοιαζε ανεξέλεγκτη, ωστόσο σε καμία περίπτωσή δεν πρέπει να θεωρείται ελεγχόμενη. Στην περιοχή Συντερίνα οι φλόγες εξακολουθούν να απειλούν σπίτια με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις κατοικίες. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Open ήδη οι φλόγες έφτασαν στο πρώτο σπίτι του οικισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Κερατέα: Μεγάλη ανησυχία να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία νωρίτερα ξέφυγε από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλο το τόξο Μερκάτι - Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, εξακολουθεί να καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Η Αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους και κατευθύνει τον κόσμο προκειμένου τα αυτοκίνητο να διαφύγουν με ασφάλεια από την περιοχή. Ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα

Ανησυχία όλων είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούν μέσα σε πυκνούς καπνούς. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός. Όπως σημείωσε στο open, δήμαρχος της περιοχής, η φωτιά στο συγκεκριμένο μέτωπο έχει αντιμετωπιστεί αρχικά και αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται να κινδυνεύει άμεσα ο Εθνικός Δρυμός. 

Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πατούλης: Ασφαλής ηλικιωμένη που εγκλωβίστηκε  

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε στο Open για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι μία ηλικιωμένη κάτοικος που ήταν εγκλωβισμένη είναι πλέον ασφαλής. «Υπήρξε απεγκλωβισμός γυναίκας, η οποία έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και έχει ξεπεράσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο», σημείωσε. 

Κάτοικος Κερατέας: Η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών - Ήταν εμπρησμός

Κάτοικος της περιοχής της Κερατέας και συγκεκριμένα του οικισμού Μαρκάτι σημείωσε στο Open ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά είδε μία εστία φωτιάς μέσα στη χαράδρα: «Στο τέρμα της χαράδρας υπάρχει ένα γεφύρι και εκεί ακριβώς σε κάδο αναπτύχθηκε η φωτιά. Από εκεί επειδή έχει πολλά ξερά έφτασε εδώ σε 15 λεπτά. Είδα στον κάδο καπνό και μετά είδα φλόγες. Άκουσα ότι κάποιος οδηγός του δήμου είδε κάποιον να φεύγει από τον κάδο», σημείωσε. 

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: Μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια - Κάηκαν σπίτια

Φωτιά στα Βίλια: Καίει δασική έκταση με πυκνή βλάστηση

Αφγανιστάν – Βίντεο σοκ: Απελπισμένοι πέφτουν από αεροπλάνα

ΠΟΕΔΗΝ - Γιαννάκος: Δεν θα καταθέσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού οι υγειονομικοί

Ροζίτα Σώκου: Στο νοσοκομείο με διπλό εγκεφαλικό η δημοσιογράφος

ΒίλιαπυρκαγιάπυροσβεστικήΚερατέαφωτιά