Ελλάδα|17.08.2021 14:19

Φωτιά στα Βίλια Αττικής: Μάχη με αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα

Newsroom

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια Αττικής, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μια μάχη ώστε να μπορέσουν να οριοθετήσουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο που συνεχίζει να καίει για δεύτερη ημέρα. Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική για τη φωτιά στα Βίλια αναφέρουν ότι οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό καθώς έχουν οριοθετηθεί τμήματα του μετώπου που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά - προς Αγία Παρασκευή.

Πλέον οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου η πυρκαγιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και 24, συνολικά, εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα – ενώ ξεκίνησαν ρίψεις και τα δύο γιγάντια Ilyushin). Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα μετακινηθεί προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για τη γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι τώρα ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Ο καπνός έφτασε στην Κρήτη

Εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 το πρωί της Τρίτης 17 Αυγούστου.

Ο καπνός φαίνεται να φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

πηγή: meteo.gr

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Το νέο προσφυγικό κύμα, ο ρόλος της Τουρκίας και τα… ανταλλάγματα - Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ρωσία: Βίντεο από τη συντριβή αεροσκάφους Ilyushin έξω από τη Μόσχα

Πανελλήνιες 2021: Eως 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι επιτυχόντες και οι βάσεις εισαγωγής

Βίλιαφωτιά τώραπυρκαγιάΑττικήφωτιά