Ελλάδα|23.08.2021 13:28

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Οριοθετημένη αλλά όχι υπό έλεγχο - Εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια στο Μαρμάρι

Newsroom

Οριοθετήθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Φυγιάς του δήμου Καρύστου Ευβοίας. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Σημειώνεται ότι συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Νωρίτερα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Μαρμάρι και στους οικισμούς Κοκκίνη και Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών.


Σημειώνεται, ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Open έχει γίνει εκκένωση στα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαρμάρι για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια από Ραφήνα και Αγία Μαρίνα για Μαρμάρι και Νέα Στύρα.

Τι λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Καρύστου εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η φωτιά στο Μαρμάρι θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, ο Ελευθέριος Ραβιόλος είπε ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι πολύ και ότι βελτιώθηκε με το πρώτο φως της ημέρας όταν και ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Σε σχετική ερώτηση αν έχει υποψίες περί εμπρησμού, ο κ. Ραβιόλος τόνισε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι είχαμε δεύτερη συνεχόμενη φωτιά στην περιοχή, καθώς προχθές τη νύχτα, ίδια ώρα, είχε ξεσπάσει φωτιά σε άλλη περιοχή του ίδιου δήμου. «Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ανησυχία», τόνισε.

Σε ετοιμότητα δύο σκάφη και δύο επιβατηγά πλοία στο Μαρμάρι

Σε άμεση ετοιμότητα, βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη  Στερεάς Ελλάδας  Φάνη Σπανό, οι φλόγες είναι δίπλα στα σπίτια στον οικισμό Κοκκίνη.  Εκεί είναι σύμφωνα με την πυροσβεστική που δίνεται αυτή την ώρα η μεγάλη μάχη. 

Διευκρινίζεται πως λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί προσωρινά και στα δυο ρεύματα η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων – Καρύστου, από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου. 

T

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιοχές 

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

T

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Εύβοια: Μαίνεται πυρκαγιά στο Μαρμάρι – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προς «κούρεμα» τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ λόγω αναστολών – Το σχέδιο του υπ.Υγείας

Καιρός: Ηλιοφάνεια, άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

φωτιά τώραΜαρμάριφωτιάπυρκαγιάΕύβοια