Ελλάδα|29.08.2021 16:53

Κορονοϊός – Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού

Με την πανδημία να καλπάζει και στη χώρα μας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα συνοδεύουν εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και αυτή τη χρονιά.

Ο στόχος του υπουργείου Παιδείας

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ' ολοκλήρου επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στη ζωές μας, για ειδικές περιπτώσεις πχ για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτα Μακρή το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο MEGA

Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πως θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Στο ζήτημα αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Τέλος, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσυνή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Το σχέδιο των 10 σημείων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων

Όπως έγραφε το ethnos.gr η κυβέρνηση εστιάζει στα εξής 10 σημεία για την έναρξη της χρονιάς:

- Έχουν ήδη εξεταστεί και θα προσδιοριστούν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία ώστε να μην κλείνουν τάξεις ή ολόκληρο σχολείο όταν υπάρχουν κρούσματα όπως γινόταν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

- Διαφοροποιημένα θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εξειδικευτούν τις ημέρες, που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.

- Προτροπή να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από 12 έως 17 ετών.

- Σε όποιες περιοχές είναι εφικτό θα υπάρχουν μικρότερα τμήματα

- Οι δήμοι στις περιπτώσεις, που υπάρχει δυνατότητα θα προσφέρουν αίθουσες για να λειτουργήσουν επιπλέον σχολικά τμήματα

- Σχέδια για εμβολιαστικά κέντρα σε πανεπιστήμια και σχολεία.

- Οι καθηγητές που δε θα εμβολιασθούν τελικά, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.

- Όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.

- Ήδη έγινε σημαντικός αριθμός μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Σχεδιασμός για τεράστιο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα πάγια κενά αλλά και οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αρνηθούν να εμβολιασθούν ή ασθενήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς .  

Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Την ώρα που ο χρόνος για την επιστροφή στις αίθουσες για τους μαθητές κυλά αντίστροφα όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα συνοδευτεί από αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού

Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί μαθητές έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστούν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί 60.000 άτομα δηλαδή ποσοστό 17% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 7% δηλαδή 26.000 παιδιά. 
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί. 

Αξίζει να σημειωθεί πως «πρωταθλητές» του εμβολιασμού είναι οι ηλικιωμένοι ιδιαίτερα όσοι εντάσσονται στην ομάδα 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%. 
Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα μία από τις ομάδες που εξετάζεται να κληθούν να εμβολιαστούν... αναγκαστικά είναι αυτή των εκπαιδευτικών. 

Εκεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Open προκύπτει ότι το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 68% ενώ αν υπολογίσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεαίνει στο 74%.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Κορονοϊός – Τζανάκης: Γιατί ενδέχεται να μειωθούν τα κρούσματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Προκλητικός ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν πάει πουθενά με την επεκτατική της πολιτική

Βραζιλία: Φυλάκιση 31 ετών για τη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη

Αφγανιστάν: Η Χεράτ υπό τον ζυγό των Ταλιμπάν - «Ζούμε σαν αιχμάλωτοι»

μαθητέςεκπαιδευτικοίσχολική χρονιάΚορονοϊόςανεμβολίαστοι