Ελλάδα|01.09.2021 23:35

Σχολεία - Κορονοϊός: Το νέο μεγάλο στοίχημα για την πορεία της πανδημίας

Newsroom

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η πιθανή υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα από τα παιδιά αποτελούν σημείο κομβικής σημασίας για την πορεία της πανδημίας

Με τον ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων κορονοϊού να κυμαίνεται κοντά στα 3.000 και με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό να αυξάνονται συνεχώς και με δεδομένο ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς τέθηκε πλέον σε εφαρμογή, το νέο μεγάλο στοίχημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και ειδικοί είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών που αυτό θα φέρει. 

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες πρέπει να το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά κορονοϊού στην κοινότητα. Η επιτροπή των ειδικών κατέληξε στα μέτρα για τον κορονοϊό που θα εφαρμόζονται στα σχολεία, στην περίπτωση που εμφανιστούν ένα ή περισσότερα κρούσματα, ενώ γίνεται και προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς να εμβολιάσουν  τα παιδιά τους, τα οποία θεωρούνται υπερμεταδότες της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε πως όταν μαθητής ενός τμήματος νοσήσει με κορονοϊό ο διπλανός του στο θρανίο αυτόματα θα τίθεται σε καραντίνα. Επιπλέον, όσοι κάθονται στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο θα τίθενται σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας.  Από την καραντίνα οι μαθητές θα επιστρέφουν μια εβδομάδα μετά από αρνητικό rapid test. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά αποκλειστικά ανεμβολίαστους μαθητές.

Αντίθετα, για εμβολιασμένα παιδιά θα χρειάζεται μόνο 2 self test την εβδομάδα και συγκεκριμένα ένα στην αρχή και ένα στο τέλος των 7 ημερών. Όλα όμως θα παραμένουν κανονικά στο σχολείο, ανεξάρτητα από τα κρούσματα.

Ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο όταν θετικά στον κορονοϊό θα είναι περισσότερα από τα μισά παιδιά που φοιτούν στην τάξη (50%+1 κρούσματα).

Εκκλήσεις ειδικών να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόλις το 8,4 % των παιδιών 12 -14 ετών και το 19,5% της ηλικιακής ομάδας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ποσοστά που δεν κρίνονται ικανοποιητικά καθώς απέμειναν μόνο 12 ημέρες για να ξαναχτυπήσει το εναρκτήριο κουδούνι. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι άμεσα οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Διαφορετικά, η πιθανότητα να «κολλήσουν» είναι μεγάλη, ενώ ενα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να χρειαστεί να οδηγηθεί στο νοσοκομέιο.

«Mε τη μετάλλαξη Δέλτα κανένα παιδί τώρα που θα πάνε στο σχολείο, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μείνει - ειδικά τα ανεμβολίαστα φυσικά- χωρίς να μολυνθεί και να νοσήσει. 95% - 98% παιδάκια θα το περάσουν ήπια, 1 – 2 όμως στα εκατό κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλώσουν συμπτώματα και μία μερίδα από αυτά θα πάει στα νοσοκομεία», σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μητσοτάκης: Πρόκληση το άνοιγμα των σχολείων

Στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σλοβενία στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Η πρόκληση τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένη, το οποίο είναι καλό. Ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12, όπου ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός, αλλά τους παρέχουμε επίσης δύο δωρεάν self test την εβδομάδα και προσπαθούμε να παρατηρούμε το σχολικό πληθυσμό. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας». 

Κεραμέως: Μάσκα παντού εκτός από γυμναστική

Η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις» επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Η ίδια ανέφερε ότι η απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζωσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. «Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί» είπε κλείνοντας η υπουργός.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - Συντριπτικό το ποσοστό των ανεμβολίαστων

Όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών που θα οδηγηθούν με κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι μικρό, αλλά όχι ασήμαντο. Όμως μεγάλη είναι η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα. Οι γονείς αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) κινδυνέυουν από τον ιό, ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι. 

Χαρακτηριστικά άλλωστε όπως επεσήμανε και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το επόμενο διάστημα «θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία και θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά. Αυτό δε θα έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; Θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;».  

Σε μία περίοδο που ήδη το ΕΣΥ φτάνει στα όριά τους διασωληνωμένους να αυξάνονται απειλητικά (ημερήσια μεταβολή +11.72%) και τους θανάτους να πλησιάζουν τους 50 ημερησίως (καταγράφηκαν 47 σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου), είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα αύξηση κρουσμάτων που θα προκληθεί από το άνοιγμα των σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 92.2% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 7.8% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κοντά στις 6.000 οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς – Τα επίσημα στοιχεία

Σχολεία - Κορονοϊός: Τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών

Μεσσηνία: Όλα δείχνουν γυναικοκτονία - Η 42χρονη είχε καταγγείλει κακοποίηση

Κορονοϊός - Εμβόλια: Φρένο από ECDC για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Αφγανιστάν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα περπατώντας χιλιόμετρα μέσα στην έρημο

Κορονοϊόςδιασωληνωμένοιεμβολιασμόςσχολείαάνοιγμα σχολείων