Ελλάδα|03.09.2021 15:00

Μίκης Θεοδωράκης: Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του, ζητούν οι Χανιώτες

Newsroom

Την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θέλουν να εκπληρώσουν φορείς των Χανίων, οι οποίοι ετοιμάζονται να δεχτούν τη σορό του σπουδαίου συνθέτη.  Τον περασμένο Οκτώβριο, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία μοιράστηκε τις οδηγίες που είχε δώσει στη γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου, αλλά και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη, αναφορικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Ο εμβληματικός μουσικός επιθυμούσε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου αναπαύονται ο πατέρας, η μητέρα και ο αδερφός του, ενώ, όπως όλα δείχνουν, είχε φροντίσει και να κατοχυρωθεί νομικά η επιθυμία του ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αμφισβήτησης.  Ο Γιώργος Αγοραστάκης τόνισε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι ο συνθέτης είχε επανειλημμένα ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά, και ότι ο σύλλογος στην ουσία το μόνο που έχει να κάνει είναι να σεβαστεί τις οδηγίες του εκλιπόντος. «Πέφτει σε εμάς το χρέος να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανό για τις επόμενες γενιές το έργο και την ακτινοβολία του», ανέφερε ο κ. Αγοραστάκης.

Αναφερόμενος στη σύνδεση του Μίκη Θεοδωράκη με τα Χανιά, ο κ. Αγοραστάκης τόνισε πως ο συνθέτης έζησε περιστασιακά και κατά διαστήματα στο σπίτι στον Γαλατά όπου και συνέθεσε μερικά από τα μεγάλα έργα του, όπως τους «Λιποτάκτες», την «Αντιγόνη» αλλά και τη μουσική του τραγουδιού «Όμορφη Πόλη». Τα Χανιά επισκέφθηκε για τελευταία φορά το 2017, όταν και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Με τις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος mikisguide.gr, που αποτελεί την πληρέστερη βάση δεδομένων για την εργογραφία του, ενώ στο σπίτι της οικογένειας, που πλέον έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Χανίων, πρόκειται να στεγαστεί το ψηφιακό μουσείο για την ανάδειξη του έργου του. Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο μικρό νεκροταφείο του Γαλατά, σε χώρο που έχει ήδη ετοιμαστεί με ευθύνη του Συλλόγου Φίλων και σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο. Το μνήμα που θα υποδεχτεί τη σορό του έχει ήδη κατασκευαστεί ενώ εκτός απροόπτου η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Γαλατά. Η σορός του προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην Κρήτη με πλοίο, κάτι που επίσης είχε εκφράσει ο ίδιος ως επιθυμία. 

«Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»

Στην επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σέ παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ανησυχία για το κύμα ανατιμήσεων: Κίνδυνος για μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ερχονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Κορονοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για την 54χρονη που αρνούνταν να διασωληνωθεί και κατέληξε

κηδείαΧανιάΚρήτηΜίκης Θεοδωράκης