Ελλάδα|22.01.2019 17:44

Έντονη η διάβρωση στις ακτές της Κασσάνδρας και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Υψηλού βαθμού τρωτότητα και διάβρωση παρουσιάζουν οι ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως αυτές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Το πρόβλημα έχει προχωρήσει περισσότερο στην ακτή του Καλοχωρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη καθώς και σε πολλές ακτές της Κασσάνδρας, με την κατάσταση να είναι χειρότερη στις περιοχές της Νέας Ποτίδαιας και της Μόλας Καλύβας. Διάβρωση παρατηρείται και στις ακτές της Σιθωνίας, ωστόσο, εκεί το πρόβλημα είναι χαμηλότερου βαθμού.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι επιλέχθηκε ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου του Παρατηρητηρίου Παράκτιας Ζώνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μελέτης της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιας Ζώνης θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί σε ποιες ακτές είναι έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης, η ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου κτλ. και στη συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής του, αλλά και μέτρα πρόληψης, όπου θεωρηθεί αναγκαίο.

Κατά τον κ. Γιουτίκα, με βάση το σχεδιασμό για το Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης, θα ληφθούν λεπτομερείς αεροφωτογραφίες από δορυφόρους, προκειμένου να διαπιστωθεί η όποια διαφορά παρουσιάζουν σήμερα οι ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με τότε. Τα δεδομένα αυτά θα έχουν στα χέρια τους οι δήμοι, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε μέτρα προστασίας των ακτών τους.

Σε ακτές θα τοποθετηθούν και πλωτήρες, προκειμένου να καταγραφούν τα θαλάσσια ρεύματα και να εντοπιστεί ο όποιος ρόλος τους στη διάβρωση των ακτών.

Κασσάνδρα Καλοχώρι διάβρωση Γιουτίκας