Ελλάδα|11.09.2021 19:30

ΔΕΘ: Σε κλοιό διαδηλωτών η Θεσσαλονίκη - Στους δρόμους συνδικάτα, φοιτητές, αντιεμβολιαστές

Τίμος Φακαλής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρίσκονται και φέτος τα εργασιακά, με κεντρικά θέματα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το νόμο για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση καθώς το ζήτημα της ακρίβειας. Γύρω από το χώρο της ΔΕΘ έχουν τοποθετηθεί ήδη κιγκλιδώματα, ενώ στην πόλη έχουν αναπτυχθούν περίπου 5.500 αστυνομικοί

Παρών και ο Κουτσούμπας

Στο άγαλμα Βενιζέλου είναι συγκεντρωμένοι μέλη της ΑΔΕΔΥ ΕΔΟΘ, ΣΥΡΙΖΑ, εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων . Μεγάλη είναι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη ΧΑΝΘ. Στο σημείο πραγματοποιούνται ομιλίες από εργαζόμενους και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ από τα ηχεία ακούγονται και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, Παρών στη συγκέντρωση και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

‘’Τα κυβερνητικά μέτρα και οι σχεδιασμοί που πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες έχουν στρατηγική στόχευση και συνέχεια, διακρίνονται από ταξικό μίσος, είναι ευθυγραμμισμένα από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να φτάσει την τιμή της εργατικής δύναμης στο κατώτατο σημείο, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όπως, όσο και όποτε επιθυμεί η εργοδοσία, να τζογάρονται ο κόπος και ιδρώτας τους στις χρηματιστηριακές λοταρίες. Με βάση αυτά η ζωή των εργαζομένων θα επιδεινώνεται, οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύουν και η εκμετάλλευση θα εντείνεται. Βλέπουμε να καταρρέουν με πάταγο για μία ακόμα φορά οι μύθοι που καλλιέργησαν συστηματικά οι αστικές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία για να υπομένει ο λαός τους στόχους και τα σχέδια των μονοπωλίων’’, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ.

Λίγα μέτρα παρακάτω στην Καμάρα βρίσκονται μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και αυτόνομα φοιτητικά σχήματα του ΑΠΘ οι οποίοι αντιδρούν στην πολιτική Κεραμέως. 

Αντιεμβολιαστές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αναστολές

Εκτός από τα συνδικάτα, πλήθος κόσμου βρίσκεται και στην πλατεία Λευκού Πύργου όπου έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα πολίτες οι οποίοι αντιδρούν στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού όπως 'Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη' ξεκίνησαν πορεία από το Λευκό Πύργο διασχίζοντας την παραλιακή, έφτασαν μπροστά από το δημαρχιακό Μέγαρο όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτές διέκοψαν την πορεία τους προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα μιλήσει στις 20:00 ο πρωθυπουργός. Εκτός από συνθήματα κατά του πρωθυπουργού οι αντιεμβολιαστές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αναστολές.

ethnos.gr

Πρόκειται κυρίως για άτομα του ακροδεξιού και του ακροαριστερού χώρου, οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και άλλες συλλογικότητες οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων. Οι ετερόκλητες ομάδες οργανώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιώντας κάλεσμα συμμετοχής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την σημερινή συκέντρωση

Κλειστό το κέντρο-Τα μέτρα της Αστυνομίας

Αυτή την ώρα δεν πραγματοποιείται καμία κυκλοφορική κίνηση σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ κλούβες είναι παραταγμένες σε όλα τα σημεία του κέντρου καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις  Σε επιφυλακή έχουν τεθεί ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, γνωστά ως “Αίαντες”, ενώ ελικόπτερα και drone επιτηρούν από αέρος.

ethnos.gr

Ήδη από την Παρασκευή, υπάλληλοι του δήμου απομάκρυναν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης κάδους απορριμμάτων, οικοδομικά υλικά και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει πληροφόρηση και εικόνα από αστυνομικούς που θα έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτιρίων σε νευραλγικά σημεία της πόλης.

ethnos.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια ενισχύουν το πληροφοριακό δίκτυο, προκειμένου να προβαίνουν σε προληπτικές έρευνες και προσαγωγές υπόπτων. Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου γερανοί της τροχαίας σήκωναν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε εστίαση, διασκέδαση, εργασία, ταξίδια

Κορονοϊός: 2.197 κρούσματα, 39 θάνατοι, 375 διασωληνωμένοι

11η Σεπτεμβρίου: Τελετή μνήμης στη Νέα Υόρκη 20 χρόνια μετά την τραγωδία

Μαμάδες στο Δρόμο: Μετά το ράλι Ακρόπολις θα δούμε κόντρες ταχύτητας μέσα στην Αθήνα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Επιστροφή με γκολ στα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Θεσσαλονίκη85η ΔΕΘεμβόλιαΔΕΘΔιαδηλώσειςΚορονοϊός