Ελλάδα|23.01.2019 13:54

Ο... κούριερ των αρχαιοκαπήλων και οι θησαυροί

Ευλαμπία Ρέβη

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι έχουν εντοπιστεί μετά την πρόσφατη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη ενός αρχαιοκάπηλου στο Γύθειο και στην κατάσχεση δεκάδων αρχαιοτήτων, τις οποίες θα πωλούσε έναντι του ποσού των 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα αρχαία κινητά μνημεία, που βρέθηκαν μέσα σε τρεις ολόιδιες μαύρες βαλίτσες στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, αποτελούν έναν σημαντικό γρίφο που καλούνται τώρα να λύσουν οι αρχαιολόγοι.

Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες, «όλα τα αντικείμενα εκτιμάται ότι προέρχονται από λαθρανασκαφή αρχαίου νεκροταφείου ελληνιστικών χρόνων. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το νεκροταφείο αυτό πιθανότατα βρίσκεται στη Λακωνία, καθώς σε αυτό καταλήγουν οι ειδικοί που εξέτασαν τα κατασχεθέντα και συνέκλιναν ως προς τα χαρακτηριστικά τα οποία προδίδουν τον τόπο δημιουργίας τους. Ωστόσο, το πού βρίσκεται αυτό το νεκροταφείο παραμένει άγνωστο».

Ολη η επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων ξεκίνησε έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση πληροφοριών. Οι αστυνομικοί άμεσα έστησαν το σχέδιο για τη σύλληψη του 46χρονου, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει μόνιμα στην Κόρινθο, και έτσι την περασμένη Πέμπτη τού πέρασαν χειροπέδες. Ο ίδιος στην αρχή νόμισε πως πρόκειται για ένα απλό μπλόκο της Τροχαίας, όμως όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κατάλαβε πως το μεγάλο μυστικό του είχε αποκαλυφθεί. «Εγώ είμαι απλά ο μεταφορέας» φέρονται να ήταν τα πρώτα του λόγια προς τα στελέχη της Ασφάλειας, ενώ τη γραμμή αυτή υιοθέτησε και κατά την απολογία του στη Δικαιοσύνη.

Καμία αντίσταση

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλε καμία αντίσταση, ούτε αποκάλυψε το παραμικρό για τον παραλήπτη του φορτίου με το πλήθος αρχαιοτήτων αλλά και τους ανθρώπους που -κατά τα λεγόμενά του- του ζήτησαν να κάνει τη μεταφορά. Οι αστυνομικοί, «ξεσκονίζοντας» το ποινικό του μητρώο, το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια παλιά μπλεξίματα που είχε με τη νύχτα όταν ήταν νεότερος, χωρίς κάποιο περιστατικό να είναι άξιο αναφοράς. Ο ίδιος διατηρεί κατάστημα στην περιοχή της Κορίνθου και εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολλητής και δεν έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν ποτέ άλλοτε τις Αρχές. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποινικό του μητρώο είναι καθαρό, ούτε ότι δεν είχε φάκελο για αρχαιοκαπηλία.

Ο καθένας μπορεί να είναι αρχαιοκάπηλος και πολλές φορές είναι πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας» σχολιάζουν έμπειροι αστυνομικοί. Μεταξύ άλλων, ο 46χρονος μετέφερε 46 μυροδοχεία, 14 λύχνους, τρία πινάκια, δύο ακέραια δισκάρια, επτά χρυσά φυλλόσχημα κοσμήματα, τρία χρυσά περίαπτα με απεικόνιση ανάγλυφης ανθρώπινης μορφής, τρεις χρυσές δανάκες με απεικόνιση περιστεριού -με πιθανή προέλευση από τη Σικυώνα- και πέντε κλειστά αγγεία (μυροδοχεία).

Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ένα τμήμα μαρμάρινης ενεπίγραφης στήλης (ταφικής ή τιμητικής), που έφερε την επιγραφή «Φίλιππε φιλοκρατ...» και στο κάτω τμήμα της διατηρείται ανάγλυφη παράσταση δύο μορφών. Σε βάρος του 46χρονου ασκήθηκε δίωξη για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ίδιος οδηγήθηκε στον ανακριτή και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 4.000 ευρώ και της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του τέσσερις φορές τον μήνα.

αρχαίααρχαιοκάπηλοι