Ελλάδα|19.09.2021 00:33

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι νέες ανακοινώσεις - Στοιχεία ανά περιοχή στον εμβολιαστικό χάρτη

Newsroom

Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολιασμού σε κατηγορίες πληθυσμού στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρας εμφανίζει πτωτική τάση. Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ποιοι θα κληθούν να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», έχει σημειώσει ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στο υπουργείο Υγείας από τον ίδιο και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως άλλωστε έχει γράψει το ethnos.gr, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του μήνα ενώ αναφορικά με το εμβόλιο, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. 

Πότε γίνεται η τρίτη δόση

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό. Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Πτωτική τάση στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Η εμβολιαστική κάλυψη αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Σύμφωνα με τον εμβολιαστικό χάρτη, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι οριακά στο 60%.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

  • 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων
  • Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
  • Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
  • Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
  • Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
  • Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
  • Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
  • Πληρότητα συστήματος υγείας
  • Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
  • Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:

  • ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • ο δείκτης θετικότητας (%)
  • η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
  • η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
  2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
    • αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
    • πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
    • πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.190, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 629.498 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
  • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.204 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.433 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (64.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
  • To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 320 (91.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 28 (8.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.086 ασθενείς. Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή +3.76%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη

Όλες οι ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Στα 106.000 ευρώ το πρόστιμο που «έφαγε» ο πιο διάσημος καστανάς της πόλης

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση - «θρίλερ» της Πετίτο: Εξαφανίστηκε και ο σύντροφός της

Efood: Νέο μήνυμα στους διανομείς μετά τον σάλο - Δυνατότητα για ανανέωση συμβάσεων

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κατάργηση εργασιακού νόμου - Κατώτατος μισθός 800 ευρώ

ανακοινώσειςεμβολιασμόςεμβόλιοδόση