Ελλάδα|27.09.2021 16:46

Σεισμός στην Κρήτη - Σέξτος: Διπλάσιες σεισμικές επιταχύνσεις σε σύγκριση με τον σχεδιασμό κατασκευών

Τίμος Φακαλής

Τουλάχιστον διπλάσιες τιμές σεισμικής επιτάχυνσης καταγράφηκαν στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τον σχεδιασμό κατασκευών του νησιού. Σύμφωνα με τις ενόργανες μετρήσεις του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ. / Ο.Α.Σ.Π.) φαίνεται ότι οι σεισμικές επιταχύνσεις στην επικεντρική περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι υψηλές καθώς υπερβαίνουν το 0.5g. Την ίδια ώρα το νησί της Κρήτης ανήκει στη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙ όπου ο σχεδιασμός των κατασκευών γίνεται για επιτάχυνση 0.24g (χωρίς βέβαια να αφορά περιπτώσεις πολύ κοντά στο ρήγμα).

«Οι επιταχύνσεις αυτές είναι εν γένει αναμενόμενες δεδομένου του μεγέθους του σεισμού (Μw6.0) και της μικρής απόστασης από το ρήγμα και οδήγησαν σε βλάβες κυρίως παλαιές, λιθόκτιστες κατασκευές οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κατακόρυφη συνιστώσα της κίνησης που έχει και αυτή καταγραφεί με υψηλή τιμή» δήλωσε στο ethnos.gr o Τάσος Σέξτος Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) και Καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής, University of Bristol και πρόσθεσε: «Πάντα οι επιταχύνσεις εκεί που βρίσκεται το ρήγμα είναι πολύ μεγάλες.

Σε γενικές γραμμές στατιστικά η συμπεριφορά των κατασκευών ήταν καλή. Συνιστάται η τήρηση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας καθώς υπάρχουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να είναι ισχυροί και οι κατασκευές στην περιοχή είναι ήδη καταπονημένες». Ήδη όπως λέει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο "Εγκέλαδος" και επίκειται ταχύς οπτικός έλεγχος των κατοικιών και των σχολείων στην περιοχή. 

Διαρκείς οι μετασεισμοί

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα διπλάσιες τιμές σε σύγκριση με τον σχεδιασμό των κατασκευών (0,16) καταγράφηκαν και στον σεισμό της Ελασσόνας. «Πάντοτε είμαστε στατιστικά τυχεροί όταν το επίκεντρο είναι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων γιατί είναι μικρότερη η πυκνότητα των κτιρίων». Διαρκείς είναι οι μετασεισμοί στην Κρήτη, μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ Το Αρκαλοχώρι μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, όπως επίσης και η γύρω περιοχή. Κτίρια, δρόμοι και εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ ο τρούλος της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία κατέρρευσε με αποτέλεσμα, ένας 65χρονος άνδρας που πραγματοποιούσε εργασίες στον ναό να χάσει τη ζωή του. 

Όλες οι ειδήσεις

Σεισμός Κρήτη: 2.500 σκηνές για σεισμόπληκτους - Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η περιοχή

ΕΟΔΥ: Προς παραίτηση ο Αρκουμανέας - Έτοιμο για τη διαδοχη κατάσταση το υπουργείο Υγείας

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Συνελήφθη ο δράστης

Μητσοτάκης – Μακρόν: Προς ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια φρεγατών Belhara και κορβετών

Σεισμός στην Κρήτη: Ιάκωβος Τζαγκαράκης - Ο 65χρονος που σκοτώθηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Κρήτησεισμόςκατασκευές