Ελλάδα|27.09.2021 23:25

Σεισμός στην Κρήτη: «Χορό» έστησαν οι μετασεισμοί - Σε σκηνές τη νύχτα στο Αρκαλοχώρι

Newsroom

Σε σκηνές θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου που αδυνατούν να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτά από τον ισχυρό σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο στην Kρήτη, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχωρούν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ ήδη συγκεντρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής που θα φιλοξενηθούν στον πρόχειρο καταυλισμό. Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, την Τρίτη αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Συγκλονιστικά βίντεο τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Ντοκουμέντα από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας με απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες έρχονται στο φως. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τη σφοδρότητα της δόνησης, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Ο τρόμος «απλώθηκε» στο Αρκαλοχώρι - Βίντεο από drone

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Cretalive από το Αρκαλοχώρι μετά τον ισχυρότατατο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του ένα νεκρό, τον 65χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη, και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και περιουσίες. 

Η κατάσταση είναι δραματική, είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, και η εικόνα από το Αρκαλοχώρι "ταιριάζει" απόλυτα. Κάτοικοι στους δρόμους, μετρούν πληγές και μετασεισμούς και αγωνιούν πώς θα περάσει όχι μόνο η πρώτη, τόσο δύσκολη νύχτα, αλλά και οι υπόλοιπες ημέρες που θα κρίνουν αν τα σπίτια τους είναι καταρχάς κατοικήσιμα ή όχι. 

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Μην μπαίνουν οι κάτοικοι σε κτίρια με οποιανδήποτε ζημιά

Οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεωτέρα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεωτέρα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Π.Ε Ηρακλείου με την προτροπή να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά από το σεισμό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης τους ζητείται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών όπως επίσης να λάβουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης ελήφθη η απόφαση για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λεηλασιών σε σπίτια που δε θα κατοικηθούν από το απόγευμα και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ετοιμότητα υγειονομικού μηχανισμού 7η ΥΠΕ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της 7ης ΥΠΕ για την Π.Ε Ηρακλείου όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη. Μέχρι αυτή την ώρα, τριάντα πέντε περιστατικά έχει διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου με ορισμένα από αυτά να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου το οποίο και εφημερεύει. Εκεί, όπως ανέφερε η κυρία Μπορμπουδάκη οι γιατροί και νοσηλευτές διαχειρίστηκαν συνολικά 24 περιστατικά με κάποια να προέρχονται από το Κ.Υ. της περιοχής που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό.

Στο Βενιζέλειο παραμένουν για νοσηλεία ο νεαρός που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία που κατέρρευσε μαζί με τον άτυχο 65χρονο που ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης νοσηλεύονται μία 80χρονη με κάταγμα στο ισχίο και δύο ακόμη πολίτες με ελαφρά κατάγματα. Κανείς σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Copyright: Εurokinissi
Copyright: Εurokinissi
Copyright: Εurokinissi

Σε πλήρη ετοιμότητα οι μονάδες υγείας

«Όλες οι μονάδες υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένουμε να φτάσει σε λίγη ώρα μία κινητή μονάδα η οποία θα παραμείνει στο χώρο που στήνονται οι σκηνές ώστε οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, με νοσηλευτές και γιατρούς οι οποίοι για όλο το 24ωρο θα βρίσκονται στις επάλξεις», δήλωσε η κυρία Μπορμπουδάκη συμπληρώνοντας πως ακόμη μία σκηνή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών θα στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου ώστε σε περίπτωση σεισμού και αν χρειασθεί ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλύψει το Κ.Υ, να λειτουργήσει το προσωπικό που θα είναι σε επιφυλακή στην ιατρική σκηνή.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Θα κάνουμε την προσπάθεια να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», μετά και την απόφαση που λήφθηκε να στηθούν 100 σκηνές όχι μόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου αλλά και σε περιοχές με ανοιχτό χώρο ώστε να μπορέσουν πολίτες που έχουν ανάγκη να βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και κοντά στα σπίτια τους.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται ο συντονιστής Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλος, ο οποίος και συντονίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ μέχρι αυτή την ώρα έχουν δράσει τριάντα άτομα από την 1η ΕΜΑΚ και διασώστες από την 2η ΕΜΑΚ.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής, από το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο συνόδευαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δόθηκε εντολή να στηθούν σκηνές όχι μόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου αλλά σε πολλές ανοιχτές περιοχές ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους, και λόγω των κρίσιμων και ευαίσθητων ωρών να μην μπουν μέσα στα σπίτια τους.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Περίεργες κινήσεις Τούρκων - Δύο συλλήψεις

Σεισμός Κρήτη: Οι δύο Αρμαγεδδώνες των 8 Ρίχτερ που σήκωσαν το νησί 9 μέτρα και ισοπέδωσαν Αίγυπτο και Τυνησία

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Σε Παγκράτι, Βύρωνα, Αιγάλεω και Κορυδαλλό ο 33χρονος με το Καλάσνικοφ

Mega deal 5 δισ. με Γαλλία: 3 φρεγάτες Belharra, 3 κορβέτες Gowind - Ιστορική αμυντική συμφωνία

σεισμός τώρασεισμός ΚρήτηΗράκλειοσεισμόςΑρκαλοχώρι