Ελλάδα|27.09.2021 22:24

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Σε Παγκράτι, Βύρωνα, Αιγάλεω και Κορυδαλλό ο 33χρονος με το Καλάσνικοφ

Ευλαμπία Ρέβη

Εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες η Αντιμοκρατική Υπηρεσία είχε «λοκάρει» τον επικίνδυνο ληστή και δραπέτη που μαζί με έναν άλλον συνεργό του έκαναν τη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα επί της Μητροπόλεως στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο 33χρονος ο οποίος από αναζητείτο από τις Αρχές από τις 2 Αυγούστου όπου παραβίασε την πενθήμερη άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές της Λάρισας, κρυβόταν σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας επί της Λεωφόρου Κατεχάκη, αρκετά κοντά στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ξεκίνησε με την παρακολούθησή του από την περιοχή του Παγκρατίου. Μόλις κατέβηκε από τα ταξί πάνοπλοι αστυνομικοί που τις τελευταίες ημέρες είχαν γίνει η σκιά του τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, βρίσκοντας στην κατοχή του ένα Καλάσνικοφ και δύο πιστόλια.

«Είχε αλλάξει αρκετά ξενοδοχεία ημιδιαμονής. Σε αυτά δεν χρειάζεται συνήθως κανείς ταυτότητα για να μπει και οι έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί. Είχε κινηθεί σε διάφορες περιοχές», λένε αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr. Οι αστυνομικοί περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να του περάσουν χειροπέδες παρατηρώντας τον να αλλάζει ξενοδοχείο ημιδιαμονής σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ ανάμεσα στις περιοχές που κινήθηκε όλες αυτές τις ημέρες εκτός από το κέντρο της Αθήνας και το Παγκράτι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εθεάθη επίσης να κυκλοφορεί στον Βύρωνα, στον Κορυδαλλό και στο Αιγάλεω. Πάντοτε ήταν οπλισμένος. 

«Χρησιμοποιούσε αρκετές φορές ταξί. Δεν κάλυπτε με ιδιαίτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του, φορούσε μάσκα για τον κορονοϊό και γυαλιά, όμως άφηνε ακάλυπτα τα σημεία του σώματός του στα οποία έχει τατουάζ», λένε στο ethnos.gr πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Αυτά τα τατουά  είναι και εκείνα που τον πρόδωσαν εξαρχής όταν έκανε τη ληστεία σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλες αυτές τις ημέρες ο δράστης δεν λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, πρόσεχε, ωστόσο, τις κινήσεις του και φαινόταν να είναι σε εγρήγορση υπό τον διαρκή φόβο της σύλληψής του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής με εκείνον οπλισμένο σαν «αστακό» οι αστυνομικοί βρήκαν ότι είχε επάνω το κινητό του τηλέφωνο, αλλά είχε φροντίσει να βγάλει τη μπαταρία, για να μην εντοπίζονται οι κινήσεις του.

Το πλούσιο παρελθόν του

Όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει το ethnos.gr ο 33χρονος αποτελεί βαρύ όνομα του ποινικού χώρου που μόλις τον περασμένο μήνα παραβίασε τους όρους που του είχαν επιβληθεί σε ολιγοήμερη άδεια όπου έλαβε από το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας με την υποχρέωση εμφάνισής του καθημερινά σε ΑΤ της περιοχής του. Η τελευταία του σύλληψή πριν παραβιάσει την άδεια από τις φυλακές της Λάρισας είχε γίνει στις 13 Μαΐου του 2015 κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείες.

Στον «φάκελό» του, πέρα από τη ληστεία στη Μητροπόλεως, εντάσσονται τα εξής περιστατικά ληστειών:

  • τον Ιούλιο του 2014 είχε κάνει ένοπλη ληστεία σε Τράπεζα στην Επανωμή Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το ποσό των 120.000 ευρώ με χρήση Καλάσνικοφ μαζί με άγνωστο συνεργό του.
  • τον Απρίλιο του 2015 στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης μαζί με έναν έτερο 34χρονο μετέβησαν σε σουπερμάρκετ και με απειλή πιστολιού πήραν 7.000 ευρώ. Ακολούθως διέφυγαν με μοτοσικλέτα και με το πιστόλι πυροβόλησαν προς τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που έλαβαν σήμα για την ληστεία, τους εντόπισαν και τους ακολουθούσαν. Για να ξεφύγουν πυροβόλησαν εναντίον τους με ανθρωποκτόνα πρόθεση, χωρίς ευτυχώς οι σφαίρες να τους πλήξουν.

Οι δράστες της τελευταίας ληστείας είχαν ταυτοποιηθεί από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας Θεσσαλονίκης και ο 33χρονος έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με ανακοινώσεις από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Άννα Ευθυμίου ο δραπέτης «εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης 46 ετών και 5 μηνών για διακεκριμένη ληστεία κατά συναυτουργία με πυροβόλο όπλο, διακεκριμένη αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί, απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού, παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών».

Σε επικοινωνία που είχε το ethnos.gr με ανώτατες πηγές από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επισημάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος δράστης «πράγματι, είχε επαφές με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Μάλιστα κατά τη σύλληψή του τον Μάιο του 2015 φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι οι ληστείες που έκανε ήταν για την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου και στην φυλακή κράτησε επαφές».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα οι έρευνες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό του συνεργού του στη ληστεία επί της Μητροπόλεως, ο οποίος κατά πληροφορίες φέρεται να είναι επίσης σεσημασμένος και έχει ταυτοποιηθεί από τις Αρχές. Αναφορικά, τέλος, με το ποσό των 13.000 ευρώ στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκαν κάποια χρήματα, αλλά με βάση πληροφορίες δεν πρόκειται για ποσό άξιο αναφοράς. «Φαίνεται ότι τα σκόρπιζε όλες αυτές τις ημέρες από εδώ και από εκεί ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχει ξοδευτεί στην κάλυψή του», σχολιάζουν αστυνομικές πηγές.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Περίεργες κινήσεις Τούρκων - Δύο συλλήψεις

Σεισμός Κρήτη: Οι δύο Αρμαγεδδώνες των 8 Ρίχτερ που σήκωσαν το νησί 9 μέτρα και ισοπέδωσαν Αίγυπτο και Τυνησία

Mega deal 5 δισ. με Γαλλία: 3 φρεγάτες Belharra, 3 κορβέτες Gowind - Ιστορική αμυντική συμφωνία

αστυνομίαΚαλάσνικοφληστήςτράπεζα