Ελλάδα|29.09.2021 21:19

«Οι παππούδες μας πέρασαν χειρότερα»: Αρνούνται να φύγουν οι κάτοικοι από το Αρκαλοχώρι μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Κώστας Ασημακόπουλος

Σε πείσμα των φυσικών φαινομένων αλλά και των συστάσεων που κάνουν οι αρχές οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω οικισμών του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να μείνουν στις εστίες τους μετά τον σεισμό που είχε επίκεντρο την περιοχή τους και προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό 12 και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες ώρες οι αρχές έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους ώστε να πεισθούν οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη και να μείνουν στα πολλά διαθέσιμα ξενοδοχεία που διαθέτει το νησί λόγω της τεράστιας τουριστικής υποδομής.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι το τέλος»

Ωστόσο, οι προτάσεις που κάνουν οι αρχές για μεταφορά τους σε πολυτελή ξενοδοχεία σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από το χωριό τους πέφτουν στο κενό. "Μας λένε να πάμε σε ξενοδοχεία. Καλά κάνουν οι άνθρωποι και τους ευχαριστούμε. Δεν θα πάμε όμως... Πώς μπορώ να κλειστώ εγώ και η γιαγιά σε ένα δωμάτιο και να ξέρουμε πως εδώ το σπίτι μας είναι ανοικτό; Θα μείνουμε εδώ μέχρι το τέλος", είπε στο ethnos.gr ο Μανώλης Δημητρουλάκης, συνταξιούχος που μένει μαζί με την υπέργηρη μητέρα του.

«Το νιώθουμε σαν φυλακή»

Ο 73χρονη κυρία Ελένη που είναι και μακρινή συγγενής του άτυχου εργάτη που έχασε τη ζωή του στον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου είπε: «Τρέμει η γη συνέχεια. Φοβόμαστε αλλά δεν θα φύγουμε. Πού να πάμε; Εδώ έχουμε τους κόπους μιας ζωής. Το σπίτι μας βγήκε ακατάλληλο. Πάθαμε μεγάλο κακό. Πονάμε πολύ αλλά ο πόνος θα γίνει μεγαλύτερος εάν φύγουμε. Πώς θα ερχόμαστε εδώ; Θα μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο από τη μία μέρα στην άλλη; Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Το ξενοδοχείο εμείς οι άνθρωποι της υπαίθρου το νιώθουμε σαν φυλακή. Δε μπορώ να μείνω εγώ σε ξενοδοχείο. Έχουμε συγγενείς και ο ένας με τον άλλον θα βοηθηθούμε».

«Οι πρόγονοι μας πέρασαν πιο δύσκολα και άντεξαν»

Ο κυρ Γιώργης συνταξιούχος του ΟΓΑ συμπληρώνει: "Πρέπει να δοθούν καλύτερες λύσεις για το χωριό μας. Τώρα μας τάζουν, μας υπόσχονται. Εγώ σου λέω πως τους πιστεύω. Αν δεν είμαι εδώ θα χάσω την επαφή μου με το χωριό. Δεν θα φύγω παρότι έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εδώ νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια παρότι είμαστε κοντά στο επίκεντρο. Οι πρόγονοι μας πέρασαν πιο δύσκολα και άντεξαν. Έτσι θα αντέξουμε και εμείς. Αν χρειαστεί θα μείνω στη σκηνή. Χίλιες φορές".

«Αν χαλάσει ο καιρός δεν ξέρω τι θα γίνει...»

Ο Μιχάλης Μπραβάκης που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης συμπλήρωσε: "Οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν. Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται πως θα τους πάρουν τα σπίτια. Τους μιλάμε, τους ενημερώνουμε. Είναι συναισθηματικό το δέσιμο αλλά τους εξηγούν όλοι πως θα χρειαστεί χρόνος όχι μόνο για να ηρεμήσει το φυσικό φαινόμενο αλλά και για να επισκευαστούν τα σπίτια και οι υποδομές. Ευτυχώς, για την ώρα ο καιρός είναι καλός και η ψυχολογία είναι καλή. Αν χαλάσει ο καιρός δεν ξέρω τι θα γίνει".

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στη φύση»

Ακόμα και ο γνωστός σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας σε εκπροσώπους των κατοίκων της σεισμόπληκτης περιοχής τους προέτρεψε να οργανώσουν τη ζωή τους σε ασφαλή σημεία καθώς το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε έξαρση και δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για όλα τα κτίρια τα οποία μετά από κάθε μετασεισμό επιβαρύνονται ή καταρρέουν. «Στον σεισμό της Λάρισας έγιναν όλες οι αυτοψίες μία εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό και όταν έγιναν οι μετασεισμοί χρειάστηκαν νέες αυτοψίες. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στη φύση να ησυχάσει και μετά να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και οι έλεγχοι. Μέχρι τότε οι κάτοικοι πρέπει να μένουν κάπου με ασφάλεια και όλες τις ανέσεις και οι σκηνές ως γνωστόν είναι προσωρινή λύση».

«Να φύγουν από τις σκηνές»

Στο θέμα της στέγασης αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Αρκαλοχώρι και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως επειδή έρχεται χειμερινή περίοδος, προτεραιότητα είναι να φύγουν οι άνθρωποι από τις σκηνές που βρίσκονται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως υπάρχει ήδη ξενοδοχείο που μπορεί να φιλοξενήσει 250 άτομα ενώ ανέφερε πως με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες υπάρχει αναμονή για τα κοντέινερ που θα φτάσουν στην περιοχή καθώς και τα σπίτια στο Ηράκλειο εφόσον επιθυμούν να πάνε.  Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τον ρόλο και την προσφορά της τοπικής εκκλησίας, την παρουσία και την προσφορά των εθελοντών κι όλων των φορέων".  

«Οι κατεδαφίσεις θα αλλάξουν την εικόνα»

Ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως η καταστροφή που έγινε, δίνει μια ευκαιρία να φτιαχτούν σωστά υποδομές για το μέλλον. «Οι κατεδαφίσεις που θα γίνουν σε κάθε χωριό μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα, γιατί πρέπει να πούμε πως πέντε χρόνια μετά που θα έχουμε το αεροδρόμιο, όλα τα χωριά θ΄ αναπτυχθούν και θα χρειάζονται στέγες. Να υπάρξει τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με τη συνεργασία όλων, μέσα από το τεχνικό επιμελητήριο να γίνουν οι μελέτες για αποκαταστάσεις των κτιρίων και να υπάρξει μια βελτιωμένη οικιστική ταυτότητα σε κάθε περιοχή και χωριό», δήλωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 3 περιοχές - Αναλυτικά τα μέτρα

Νίκος Θεοδωράκης: Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη - Ασφαλιστικά μέτρα από Μαργαρίτα

«Νόμιζα πως ήταν σακούλα, θα το πατούσα» - Συγκλονίζει η νεαρή που έσωσε το μωρό στην Ελασσόνα

Σχολεία: «Πανδημία» οι καταλήψεις - Πάνω από 100 σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Αχαΐα

Τσίπουρα και πεντοζάλι on air στη Βουλή: Όταν το μικρόφωνο πρόδωσε τον Αθανασίου

Αρκαλοχώρισεισμός ΚρήτησεισμολόγοιΕυθύμιος Λέκκας