Ελλάδα|31.10.2018 12:23

Η χαρτογράφηση των ωκεανών ξεκινάει... από την Καλαμάτα!

Έρη Πανσεληνά

Υποβρύχια ρομπότ, εναέρια drones, σμήνη από μη επανδρωμένα σκάφη και τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα έχουν πάρει από χθες «θέσεις «μάχης» στην Καλαμάτα, όπου στις 4 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η τελική φάση του διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE.

Επτά ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο χρησιμοποιώντας μόνο αυτόνομες τεχνολογίες και με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση καλούνται να χαρτογραφήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση τον βυθό στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου και να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 7 εκατ. δολαρίων.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα XPRIZE και το Singularity University, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πίτερ Διαμάντη (Peter Diamandis), που για την τελική φάση του διαγωνισμού είχαν στενή συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» αλλά και με τις ελληνικές αρχές.

Σε μια παρουσίαση του φιλόδοξου προγράμματος χθες στον Δημόκριτο, οι εκπρόσωποι του XPRIZE και του Singularity University εξήγησαν γιατί η βαθιά θάλασσα της Καλαμάτας ήταν το μοναδικό μέρος στον πλανήτη που κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια του παγκοσμίου κύρους διαγωνισμού: μεγάλο βάθος της θάλασσας, εγγύτητα στη στεριά, εκτός ζώνης τυφώνων και δυνατότητα χερσαίας υποστήριξης- με ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα- των 200 ατόμων που θα απασχοληθούν στην περιοχή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι χάρτες που θα παραχθούν θα αποτυπώσουν τον βυθό σε βάθος έως και 4000 μέτρων και σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση- με διακριτική ικανότητα στα πέντε μέτρα- και θα δώσουν μια πολύ σημαντική ώθηση στην επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον διαγωνισμό θέλουμε να πετύχουμε τρεις στόχους: να συμβάλλουμε στη χαρτογράφηση των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030, να γίνει καταλύτης για νέες αγορές, όπως ο οικοτουρισμός στις βαθιές θάλασσες και η επαυξημένη πραγματικότητα στον ωκεανό, και να εμπνεύσουμε τον απλό κόσμο», σχολίασε χθες από τον Δημόκριτο η διευθύντρια του τομέα Πλανήτη και Περιβάλλοντος του XPRIZE, κα. Γιοτίκα Βιρμάνι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημόκριτου, κ. Γιώργος Νούνεσης, χαρακτήρισε το υλικό που θα παραχθεί από τις ομάδες ως ένα «πολύ σημαντικό δώρο» για το ερευνητικό κέντρο και για τους Έλληνες επιστήμονες. 

Ήδη τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από τον διαγωνισμό που ξεκινάει στην Καλαμάτα και για δύο μήνες το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στη χώρα μας. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η παρουσία του επιχειρηματία Πίτερ Διαμάντη, ο οποίος θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο την Καλαμάτα για να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό και στη συνέχεια θα παρευρεθεί στο συνέδριο «SingularityU Greece Summit» που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19-20 Νοεμβρίου, ένα από τα κορυφαία συνέδρια τεχνολογίας και καινοτομίας παγκοσμίως, όπου θα εκφωνήσει και την εναρκτήρια ομιλία. Όπως σχολίασε χθες ο κύριος Νούνεσης, η επίσκεψη του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου θα δημιουργήσει ευκαιρίες, αφού θα καταφθάσει στη χώρα μας μαζί με περίπου 30 επενδυτές και επιχειρηματίες «για να ξεκινήσουν το XPRIZE και να δουν το τοπίο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του XPRIZE η κ. Βιρμάνι αποκάλυψε το νέο μεγάλο στοίχημα του θεσμού που, όπως είπε, έχει «ελληνικό ενδιαφέρον»: το επόμενο XPRIZE θα αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς, που θα προειδοποιεί έως και δύο λεπτά νωρίτερα, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ζημιών και των θυμάτων. Το ίδρυμα XPRIZE, δίνοντας χρηματικά έπαθλα εκατομμυρίων δολαρίων, δίνει ώθηση στην καινοτομία και από το 1994 έχει διοργανώσει 17 διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων στους τομείς του διαστήματος, της υγείας, του περιβάλλοντος, της ρομποτικής και της ενέργειας.

έρευναωκεανοίΔημόκριτοςxprizeπεριβάλλονΠίτερ ΔιαμάντηςΚαλαμάτα