Ελλάδα|11.10.2021 14:57

Κορονοϊός: Ανησυχία ειδικών για χαλάρωση και παρελάσεις – Ζοφερή πρόβλεψη για 3.000 θανάτους μέχρι τις γιορτές

Newsroom

Προβληματισμένοι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει και των παρελάσεων εμφανίζονται οι ειδικοί.  Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης κάνει μια ζοφερή πρόβλεψη για 3.000 μέχρι τις γιορτές αν δεν ξεπεράσουμε το 65-70% σε εμβολιαστική κάλυψη. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως επιφυλακτική ως προς τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους στην διασκέδαση εμφανίστηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως συνέπειες θα φανούν σε περίπου 15 ημέρες.

«Χρειάζονται πάρα πολλοί έλεγχοι για να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς», «μακάρι να είχαν κάνει όλοι την τρίτη δόση», τόνισε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σε σχέση με τις παρελάσεις υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μόνο στρατιωτική σε κόκκινες περιοχές και όχι μαθητική και όλοι να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση. Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα κορονοϊού είναι πολύ κοντά στον αριθμό της Αθήνας.  Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που σε ορισμένες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%.

«Έχουμε ένα πούλμαν θανάτων την ημέρα, δεν είναι αστείο»

«Μετά από 19 μήνες δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο;», «κάπου όλοι πρέπει να προβληματιστούμε», «ένα πούλμαν θανάτων έχουμε κάθε μέρα, δεν είναι αστείο», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τους λεγόμενους «αρνητές» με τους ορισμένους από τους οποίους έχει συνομιλήσει μέσω email, καθώς όπως είπε η κ. Παγώνη «δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν με τίποτα».

«Δεν ασχολούμαστε μαζί τους. Ασχολούμαστε με αυτούς που φοβούνται», τόνισε και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να μην φοβηθούν τις επιπλοκές και να σκεφτούν τι επιπλοκές προκαλεί η ίδια η νόσος.

«Προσοχή και επιτήρηση»

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση». Υπογράμμισε παράλληλα πως η πανδημία είναι δυναμική και ότι τα «ανοίγματα» σε διασκέδαση και εστίαση, όπως και το θέμα των παρελάσεων, έγιναν με προϋποθέσεις και θα επανεκτιμούνται.

«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο»

«Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος. Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους.

«Έχουμε περάσει την φάση που πέρσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις. Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.

Πού υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στην χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά. Σε αυτές τις περιοχές «υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, την νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι». Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, σημείωσε, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά».

Γιατί είναι ψηλά τα νούμερα των θανάτων

Αναφορικά με τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά την γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει και από το 1, κάποιες ημέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους. Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου. «Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο». Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα». Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή. «Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». Πάντως, ο καθηγητής, τόνισε ότι υπάρχουν οι 30 νεκροί (σ.σ. χθες), αλλά η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο. 

Προσοχή στις παρελάσεις

Αναφορικά με τις παρελάσεις με την παρουσία του κόσμου ο κ. Γώγος τόνισε ότι θέλει μεγάλη προσοχή όσο αφορά στα μέτρα για τον συγχρωτισμό του κόσμου. «Θα ξαναδούμε πώς είναι τα πράγματα επιδημιολογικά τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που να αλλάξουν τις εισηγήσεις, γιατί είναι δυναμική η πανδημία. Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση, για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε και την κανονικότητα με λάθος μηνύματα και λάθος εκβάσεις».

Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές 

Την εκτίμηση πως μέχρι τις γιορτές θα έχουμε τρεις χιλιάδες επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη, διατύπωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε»

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός - Μαρουσάκης: Νέα κακοκαιρία από Πέμπτη με ένταση μεσογειακού κυκλώνα

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Φόβοι για έξαρση της γρίπης μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα - Πού υπάρχει μποτιλιάρισμα

ΗΠΑ: Προσπάθησαν να πουλήσουν απόρρητα στοιχεία για πυρηνικά υποβρύχια σε ξένη δύναμη

Ματίνα ΠαγώνηΝίκος ΤζανάκηςπαρελάσειςΚορονοϊόςΧαράλαμπος Γώγοςδιασκέδαση