Ελλάδα|15.10.2021 11:25

Ο διπλός συμβολισμός της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στον Δήμο Χαϊδαρίου

Newsroom

Ως ένα διπλό μήνυμα, αφενός βούλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ουσιαστική στήριξη μιας περιοχής υποβαθμισμένης, όπως η Δυτική Αθήνα, αλλά και αφετέρου, επιβράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, ερμηνεύεται η επιλογή του Έλληνα Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του να μιλήσει σε εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης στο Χαϊδάρι. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον Δήμο Χαϊδαρίου, επικεντρώθηκε σε μείζονα ελληνικά, ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή θέματα, με το πάνελ των ομιλητών να αποτελείται από σημαίνοντα πολιτικά στελέχη, έγκριτους πανεπιστημιακούς, μέλη της αυτοδιοίκησης και νέους επιστήμονες.

Στην ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «η ανθεκτικότητα που έδειξε η ΕΕ στις συνθήκες της πανδημίας αντανακλάται στην επιτυχία του πανευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού σχεδίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπληρώνοντας ότι «ο μεγάλος στόχος της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον είναι η κατοχύρωση της ενεργειακής, τεχνολογικής, στρατιωτικής, οικονομικής αυτονομίας της».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι «θετικό παράδειγμα της ανάγκης εμβάθυνσης της συνεργασίας της ΕΕ στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας αποτελεί η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία», παράλληλα με την «ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης και στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Διαβίωσης».

Εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, ανέφερε ότι «τα οφέλη που έχουν οι Δήμοι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα είναι σημαντικά αλλά χρειάζεται και αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων, μέσω της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης σε εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό». Επιπλέον, τόνισε ότι «το οικονομικό κόστος της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο». Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι λύσεις στις δυσκολίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν για την αποδοχή της ΕΕ από τους πολίτες, όπως το Γαλλικό δημοψήφισμα το 2005 ή το Brexit, είναι η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την αμεσότερη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της ΕΕ».

Καταληκτικά, ο γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μία κοινή δράση όταν ο κρίσιμος παράγοντας είναι η συλλογική ισχύς και όταν τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχουν διακρατικό χαρακτήρα, όπως είδαμε πρόσφατα με την πανδημία», συμπληρώνοντας ότι «υφίσταται ανάγκη ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και υπεράσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί τα ανελεύθερα καθεστώτα στον κόσμο».   

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σάρωσε Αττική, Ιόνιο, Εύβοια, Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα

Κακοκαιρία Μπάλλος – Εύβοια: Βρέθηκαν τα συντρίμμια από το αυτοκίνητο του 69χρονου αγνοούμενου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος και ο Παύλος Χρηστίδης – Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Τα κλειδιά και η διπλωματική «ανάγνωση» του κειμένου

δήμος ΧαϊδαρίουΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜαργαρίτης Σχοινάς