Ελλάδα|30.10.2021 20:12

Σάμος: Ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό που χτύπησε το νησί

Newsroom

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (με άλλα ινστιτούτα να δίνουν μέγεθος έως και 7,0 Ρίχτερ), είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών, τον τραυματισμό 19 πολιτών και σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:51 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κοκκαρίου στη Σάμο, 19 km βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου και ακολουθήθηκε από ένα πρωτοφανές τσουνάμι, το μεγαλύτερο στην Μεσόγειο τα τελευταία 65 χρόνια, που προκάλεσε περαιτέρω ζημιές, κυρίως σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο του Δημήτρη Αξιώτη από το τσουνάμι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοντακαίικων:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ειδοποιήσει με μήνυμα στα κινητά στις 14:15 τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από ακτές λόγω του υψηλού κυματισμού που προκάλεσε η σεισμική δόνηση:

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ευρώπη.

Ο σεισμός κατατρόμαξε τον πληθυσμό του νησιού, ενώ πολλοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν άρον άρον από τα σπίτια τους.

Η δόνηση ήταν διάρκειας άνω των 15 δευτερολέπτων και έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου, ακόμα και στην Αττική!

Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ισχυροί, που δονούσαν το νησί για αρκετές εβδομάδες μετά από τον κύριο σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Δύο έφηβοι, ο 17χρονος Άρης και η 15χρονη Κλαίρη καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου στην περιοχή Γεφυράκι στην πόλη της Σάμου.

(samosvoice.gr)

Οι άτυχοι έφηβοι βρισκόντουσαν σε στενό δρόμο της πόλης (οδός Μνησάρχου), όταν ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου από παρακείμενο κτίσμα. Το ΕΚΑΒ βρέθηκε στο σημείο του συμβάντος κι έβγαλε τα σώματα των παιδιών με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χωρίς τις αισθήσεις τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός τους.

Ένα χρόνο μετά, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της Κλαίρης, στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Σάμου.

Επίσης το Σάββατο, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί η τελετή μετονομασίας της οδού «Μνησάρχου», σε οδό «Μαθητών Άρη και Κλαίρης».

(samosvoice.gr)

Το πρωί της Κυριακής 31 Οκτωβρίου θα γίνει το μνημόσυνο στη μνήμη του Άρη, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σάμου.

Οι τραυματίες

Με ανοιχτά κατάγματα αεροδιακομίστηκε από τη Σάμο στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού" ένας 14χρονος.

Αεροδιακομίστηκε επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου νοσηλεύτηκαν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η Σάμος άλλαξε θέση εξαιτίας του σεισμού

Σύμφωνα με επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, το νησί μετατοπίστηκε λόγω του ισχυρού σεισμού κατά 6,5 cm προς το νότο!

(samosvoice.gr)

Σύμφωνα με επιστήμονες του Tμήματος Γεωλογίας του Eθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι πραγματοποίησαν παραθαλάσσιες και υποθαλάσσιες έρευνες, ολόκληρο το νησί ανυψώθηκε από τον σεισμό έως και 35 cm (μέγιστη ανύψωση στην περιοχή Αγίου Ισίδωρου στη νοτιοδυτική Σάμο). 

(samosvoice.gr)

Οι υλικές ζημιές στις πόλεις και τα χωριά του νησιού

Μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές σε σπίτια, σε καταστήματα, σε σχολεία, σε περίπου 70 ναούς, και σε μνημεία.

Κτήρια κατέρρευσαν στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου, ιδιαίτερα παλιά σπίτια στο Άνω Βαθύ, και αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, ενώ από τον ισχυρό κυματισμό που προκάλεσε η σεισμική δόνηση πλημμύρισαν καταστήματα και παρασύρθηκαν οχήματα στην παραλιακή λεωφόρο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την πόλη της Σάμου!

(samosvoice.gr)
(samosvoice.gr)

(samosvoice.gr)
(samosvoice.gr)

πηγή: samosvoice.gr 

σεισμοίτσουνάμιΣάμος